Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Rita Lommée (80) on tour

(fotoEDM)

 Ze is onlangs 80 geworden, blikt terug op een boeiende en gevarieerde carrière als actrice, en weet van geen ophouden. Zopas legde Rita Lommée de laatste hand aan haar monoloog die ze opbouwde rond de figuur van Stéphanie Van België, dochter van Leopold II.

Met die monoloog wil ze nu gaan toeren voor telkens een klein publiek in een kleine zaal. Onder de titel ‘Het standpunt van Stéphanie’ vertelt ze een boeiend verhaal over een prinses met een turbulent en miskend leven.

Wie was deze Stéphanie? Ze heette voluit Stefanie Clotilde Louise Hermine Marie Charlotte en was een dochter van Leopold II. Door haar huwelijk met de Oostenrijkse kroonprins Rudolf werd zij aartshertogin van Oostenrijk en kroonprinses van Oostenrijk-Hongarije. Het Stefaniaplein en de Stefaniatunnel in Brussel werden naar haar vernoemd. Na een treurig leven publiceerde ze in 1937 haar memoires, getiteld ‘Ich sollte Kaiserin werden’. De publicatie van het boek bracht een schandaal teweeg in Oostenrijk, maar verkocht zeer goed en werd in meerdere talen vertaald. Ze stierf in 1945, nadat ze op de vlucht was geslagen voor het Rode Leger, en haar intrek had genomen in de Hongaarse Benedictijner Abdij van Pannonhalma. (LF)

Meer info bij Rita Lommée, Verbrand Nieuwland 10 D bus 101, tel. 0477 605637

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: