Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Slow Lee op Muziekcafé: ‘Songs, songs en nog eens songs’

 

De Belgiek, het tot een minicultuurzaal omgebouwde lunapark uit de jaren zeventig van Brugge Plus, zwaait op een aantal vrijdagavonden in de Brugse deelgemeenten de deuren open voor ‘Muziekcafé’. Iedereen is er van harte welkom op de gratis concerten van onder meer Lee Anderson (7 juni, parking sporthal Jan Fevijn in Assebroek), An-Sofie Noppe (21 juni, kerkplein in Sint-Jozef) en Slow Lee (28 juni, parking basisschool Sint-Michiels, Ten Boomgaard). Met frontman Korneel Muylle van die laatste band voerden we een gesprek dat als volgt verliep:

 EXit: Hoe klinkt de muziek van Slow Lee?

Korneel Muylle: ‘De songs van Slow Lee zijn veelal geschreven op gitaar. Men noemt onze muziek wel eens Americana, dan weer alt-pop. Bij de aanvang van Slow Lee had ik vooropgesteld om er zelf ook veel plezier aan te beleven. De songs hebben daarom bewust invloeden van blues, soul, jazz, singersong. Live mag men sterke songs verwachten met daarin veel improvisaties op gitaar en keys. Het kan wel eens ontploffen op het podium.’

‘In het verleden werd ik wel eens vergeleken met Jeff Buckley of Jasper Steverlinck van Arid en recent nog met Amos Lee – dat is een geweldige soulzanger -, en dat deed mij enorm veel deugd. Inspiratiebronnen voor ons zijn ook wel Joe Henry, Elvis Costello, Tom Waits, Daniël Lanois…’

EXit: Wat zet jou aan tot het schrijven van een song?

Korneel: ‘Songs schrijven doe ik nooit bewust. Ik zit meestal wat te klooien op mijn gitaar. Daaruit ontspruiten de meeste songs. Dan begint pas het echte werk: van een leuk idee een goede song maken. In het verleden schreef ik vaak de frustraties van mij af. Onze ep ‘Vermilion Bird’ die binnenkort zal verschijnen, bevat songs over de vluchtelingenproblematiek, een stukgelopen relatie, werkloosheid, mijn onverdraagzaamheid ten opzichte van de Trumps van deze wereld. Wat ik kwijt wil, vertrouw ik toe aan mijn gitaar. In het afgelopen jaar heb ik ook af en toe samengewerkt met tekstschrijver Bart Vlaeminck.’

EXit: Slow Lee speelt nooit covers heb ik me laten vertellen?

Korneel: ‘Ik heb zodanig veel inspiratie dat ik meestal met een paar songs in mijn achterzak naar de repetitie trek. Daar spreken we soms over een cover, maar het is er eigenlijk nog niet echt van gekomen. Misschien komt dit er ooit nog van. Een week na de dood van Prince hebben we wel eens ‘Money Don’t Matter 2 Night’ van hem gecoverd. Dat was de enige cover die we ooit speelden. David Bowie had er zeker ook wel één verdiend. Wat een genie!’

EXit: Waarin schuilt de kracht van Slow Lee?

Korneel: ‘Songs, songs en songs. Ik heb het geluk om met ervaren muzikanten te kunnen spelen, die al lang hun strepen verdiend hebben in de muziek. Ik ben dan ook zo trots dat Serge Bakker (bas), Serge Hertoghe (gitaar), Martijn Bal (cajon, drum, percussie) en Niels Verheest (Hammond, Wurlitzer, piano) in mijn songs geloven en we er samen tegenaan kunnen gaan. Wij zijn geen conceptband, ik houd van extremen op het podium. Wij starten vanuit de song en proberen de kracht en de magie te behouden. Live brijen we meestal improvisaties aan de songs. Zo krijg je een leuke mix van songs en instrumentale muziek.’

EXit: Hoe pakken jullie het optreden in de Belgiek op 28 juni aan?

Korneel: ‘In Brugge spelen is altijd leuk, soms zorgt dat wel voor wat meer stress als er mensen in de zaal zitten die je kent. We spelen een set met een goede mix van downtempo en uptempo songs. We laten het graag wel eens ontploffen in de improvisaties, om daarna de volgende songs heel stilletjes en breekbaar in te zetten. Zowat actie en reactie!’ (ADC)

http://www.belgiek.be en www.slowlee.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: