Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Carpet Sessions is een visitekaartje voor jonge groepen’

 

Jeugdig en onstuimig enthousiasme, dat zien we graag omgezet in creativiteit. Zoals van de jonge rakkers Neil Haesebrouck, Julian Devos en Andrès Vandepitte die actief zijn in Jeugdhuis Comma en daar onlangs een mooi muzikaal initiatief binnen comma.world hebben opgestart. Carpet Sessions is de naam van het project waarbij ze op zoek gaan vernieuwende, experimentele bands uit de ruime Brugse regio en die bands promotioneel in de ‘etalage’ plaatsen.

EXit: Carpet Sessions: dat vraagt een woordje uitleg…

Neil Haesebrouck: ‘Het is een soort platform dat we hebben opgericht binnen comma.world, het videoproject van Jeugdhuis Comma. We maken vanuit Het Entrepot live-opnames van Brugse en bij uitbreiding West-Vlaamse groepen. Die bands spelen live twee à drie nummers en in de videomontage voegen we er een interview tussen. Die video plaatsen we op ons YouTube-kanaal zodat mensen die kunnen ontdekken en leren kennen. Met Carpet Sessions creëren we dus een platform met kwalitatieve bands.’

‘Ik heb me hiervoor laten inspireren door gelijkaardige nationale en internationale initiatieven. Ik vond dat Brugge ook zoiets nodig had. We zijn met dat idee gaan aankloppen bij Julian om zoiets samen te realiseren. Hij was meteen voor het concept gewonnen.’

Andrès Vandepitte: ‘We hebben al opnames gemaakt voor Ventilateur, Ratmosphere en The Tubs. Je zou kunnen stellen dat de bands daar een soort videoclip aan overhouden die iedereen kan delen via de sociale media. Het is een doorgeefluik, zeg maar een soort visitekaartje voor de band dat wij gratis aanbieden.’

EXit: Die video’s zijn dus puur promomateriaal voor de Brugse pop- en rockscene?

Neil: ‘Ja, maar we zien het zelfs breder, we kijken al eens over de Brugse stadsgrenzen heen. Zo hebben we straks een opname met Whorses en dat is een Kortrijkse band. De Brugse ‘poule’ is immers niet oneindig groot.’

EXit: Wie gaat er nog allemaal schuil achter dit initiatief?

Neil: ‘We proberen zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij ons project. Jongeren die fan zijn van muziek, camera, kortom alles wat van dichtbij met audiovisuele beeldvorming te maken heeft. Iedereen kan bij ons komen aankloppen om mee te werken. Het is de bedoeling dat jonge Bruggelingen zich kunnen ontplooien in dit project. Dat kan zijn als cameraman of geluidstechnicus. Het is een leerschool, maar het gebeurt niet op een schoolse manier. Er zit nog een scheutje rock ’n roll in.’

EXit: Komen er effectief tapijten aan te pas?

Andrès: ‘Jazeker, we hebben dat gedaan om een terugkerend element te hebben bij elke sessie. De tapijten hangen er deels voor de klank, maar ook deels voor de gezelligheid en de sfeer. Bij elke sessie zijn er dus tapijten aanwezig.’

EXit: Is elke band welkom bij jullie?

Andrès: ‘Ja, maar we mikken wel op bands die al ietsje verder staan. Niet meteen de beginnende bands dus, wel kwalitatievere bands met iets meer ervaring, die nog niet enkel in hun garage hebben gespeeld, maar al hebben opgetreden voor een publiek. Graag een groep met een identiteit.’

EXit: Op welke basis houden jullie deze Carpet Sessions?

Neil: ‘We proberen dit maandelijks te doen, maar het is niet altijd gemakkelijk om iedereen bij elkaar te krijgen. We hopen binnenkort over een goede crew te beschikken zodat we om de twee weken een nieuwe sessie kunnen opnemen en uitbrengen.’

EXit: Is er een publiek aanwezig bij de opnames?

Neil: ‘Voorlopig is het technisch en productioneel nog niet mogelijk; de locatie laat het nog niet meteen toe, maar we hebben er wel al over nagedacht. Het zit er dus wel aan te komen.’ (ADC)

Carpet Sessions is te vinden via:

instagram.com/carpetsessions & facebook.com/carpetsessionscomma

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: