Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Ozi One maakt balans op met driedubbele cd

Ozi One wilde in 2016 zijn 25-jarig bestaan als oldskool rapper in de verf zetten, maar het overlijden van zijn mama besliste daar anders over. Enkele jaren later – het verdriet is nog steeds niet weggeëbd – maakt hij middels de driedubbele cd ‘Triple O’ toch een roundup van een kwarteeuw muzikaal actief te zijn in da scene. Op zaterdag 18 mei blikt Herman Axters (dat is zijn echte naam) terug op het podium van De Kelk (Langestraat 69) met onder meer SAIMN-I, Gunter Delue, Mabongo, Samoerai, Jabo Jay, Gemeejne Bleejkn en Tovenoare aan zijn zijde.

 

Ozi One is een klinkende naam in de (plaatselijke) hiphopscene. Hij was rapper bij onder meer Depths Of Uproar, Metaphora en Members of Marvelas en leverde zijn pompende woordenstroom vaak als guest aan bevriende rappers af, check hiervoor vooral eens YouTube. In 2007 bracht hij zijn debuutcd ‘The Meaning Behind’ uit, een schijf waarop hij woede en treurnis verenigt op beats die hij plukte van samples uit zijn muziekcollectie. Zeven jaar later maakte Ozi One met ‘The O (ifheadz only knew…)’ zijn tweede drop met Wally Nesta (Wannes Loosveldt) als producer. En dan vatte hij het plan op om in 2016 een feestje te bouwen rond zijn 25ste verjaardag als MC/rapper. ‘Mijn derde album (‘The Difference’) was zo goed als klaar, maar in die periode is mijn mama ziek geworden en uiteindelijk gestorven. Een cd uitbrengen was toen echt het laatste van mijn zorgen’, zegt hij. ‘Maar kijk, ik ben nooit gestopt met muziek maken en heb ondertussen een pak nieuwe nummers gemaakt, maar ik kon echter die nieuwe songs niet uitbrengen als mijn laatste ‘worp’. Mijn derde cd was immers nog niet verschenen. Zo kwam ik op het idee om mijn drie cd’s te bundelen tot ‘Triple O’ die ik aan moeder opdraag. Mijn debuutcd was vrij snel uitverkocht en ‘The O’ is enkel op vinyl verschenen. Met ‘Triple O’ kan ik nu een hoofdstuk en een periode afsluiten en uitkijken naar mijn nieuw werk dat lichter zal klinken.’

Strong Life

De driedubbele cd ‘Triple O’ is voor Ozi One een eerste release op zijn eigen productielabel Strong Life dat een klein team van mensen herbergt die al lang met hiphop, reggae of in het urban genre bezig zijn. ‘Artiesten hebben vaak iemand nodig die hen met praktische tips over bijvoorbeeld vormgeving of productie kan bijstaan. Ik reik die artiesten graag de hand’, zegt Axters die graag nog een ep met West-Vlaamse inbreng zou willen maken. ‘Ik heb al een aantal tracks in het West-Vlaams gemaakt en ook al samengewerkt met Rookwalm en Morsdood, maar rappen in het West-Vlaams blijft echter nog een beetje buiten mijn comfortzone. Engels is al decennialang mijn voertaal, maar graag wil ik een samenwerking opzetten met die creatieve West-Vlaamse scene, want die is groot en goed.’

De stem van de straat

Herman is nu 39, maar herinnert zich nog als gisteren hoe hij als prille tiener verknocht raakte aan de rapmuziek die hij op Yo! MTV Raps zag passeren. ‘Ongelooflijk. Ik was compleet begeesterd door die muziek. Ik had in Oostkamp nog nooit een kleurling gezien, laat staan een ghetto, en toch oefende die hele hiphopcultuur een enorme aantrekkingskracht op me uit. Mijn ouders maakten zich zorgen. Was het de attitude, de zelfzekerheid van die rappers? Geen idee, maar ik was toen wel al heel bewust bezig met de wereld(problematiek). Hiphop was toen echt een aanklacht voor wat er gaande was. Die mannen hadden een verhaal. Toen het incident met Rodney King (de Amerikaanse taxichauffeur die in 1991 door de politie uit zijn auto werd gesleurd en zonder aanleiding hard werd geslagen, ADC) gebeurd was en er rellen uitbraken, heb ik liggen huilen in mijn bed. Mijn grootste ontgoocheling is dat de kracht van hiphop nu omgeslagen is en het negativisme overheerst. Vroeger was het de stem van verandering, nu is het de stem van aanvaarding dat alles slecht is. Het helpt de jongeren van vandaag hiermee niet vooruit. Hiphop is nog altijd de stem van de straat, maar de straat heeft zorg nodig.’ (ADC)

_____

 

http://www.stronglife.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: