Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Potloodtekeningen met een knipoog naar mijn geliefkoosde Brugge’

Foto EDM

Voor de laatste keer fungeert VC De Sleutelbrug in de Beenhouwersstraat 1 als exporuimte. Binnenkort krijgt het Vrijzinnig Centrum immers onderdak in het voormalig politiecommissariaat in de Hauwerstraat dat nu volop gerenoveerd wordt. Hekkensluiter is de Brugse kunstenaar/schrijver Frank Vanden Broucke die met zijn tentoonstelling ‘Out of Necessity’ van 10 tot en met 19 mei wil terugkeren naar de essentie van de kunst: de tekening. Tegelijk gooit hij zijn derde roman ‘Camiel’ tot bij de lezer.

Frank Vanden Broucke: ‘De olieverfschilderijen zullen heel sterk in de minderheid zijn en vormen nog een kleine herinnering aan mijn vroeger schilderwerk. Het potlood, maar ook de ets krijgen een vooraanstaande plaats. De potloodtekeningen hebben inhoudelijk een serieuze knipoog naar mijn geliefkoosde stad Brugge. Humor is nooit ver weg en er zitten toch ook maatschappijkritische accenten in verwerkt. Sinds een aantal maanden ben ik qua stijl ook een andere weg ingeslagen en werk ik nu abstracte constructies uit op Japans handgeschept papier dat samen met mijn andere werk een brug vormt naar de microkosmos. In veel van mijn vroegere werk heb ik micro- en macrokosmos heel dikwijls willen samenbrengen. Alhoewel ik dat heel nieuwe werk niet wou meenemen naar deze tentoonstelling zal ik er toch ook al een voorsmaakje van tonen.’

EXit: Als kunstenaar keer je terug naar de essentie: je stelt het ‘tekenen’ weer centraal?

Vanden Broucke: ‘Tekenen met potlood, de droge naald-ets of met stiften op Japans papier werken is voor mij inderdaad een terugkeer naar de essentie. Het tekenen vraagt ook heel veel concentratie en vooral metièr. Het is volgens mij moeilijker om een tekenstijl in de handen te krijgen dan een schilderstijl. Ik heb altijd een voorliefde voor tekenen gehad. Toen ik tussen 1998 en 2001 de vijfdelige stripverhalenreeks ‘De Lotgenoten’ uitbracht, heb ik quasi vijf jaar lang elke avond niets anders gedaan dan tekenen. De echte tekenvaardigheid zie ik toch bij heel veel collega-kunstenaars ontbreken en dat ergert me toch een beetje. In de afgelopen zeven jaar heb ik schilder-technisch bijna alles uitgeprobeerd in olieverf en heb ik de trucs geleerd om zaken met verf te suggereren of effecten toe te passen die voor mij een veel minder grote uitdaging begonnen te vormen. Tekenen en etsen zijn minder populair, maar voor mij zit daar technisch gezien nog altijd de grootste uitdaging.’ (ADC)

De opening van de expo is op vrijdag 10 mei om 18.30 uur. Daarna doorlopende tentoonstelling van zaterdag 11 tot en met zondag 19 mei, van 14 tot 18 uur

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: