Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Een druppel liefde in een zee van tijd’

Na een onderwijscarrière van 25 jaar als directeur van basisschool De Triangel in Sint-Andries werd Eddy Boutens onlangs uitgewuifd. Cadeautjes allerhande, maar Boutens zelf verkoos de publicatie van een dichtbundel. ‘Over Vloed ‘, over datgene wat ligt tussen eb en vloed. Op zondag 5 mei leest hij tijdens Bar Literair voor uit zijn bundel op het Lara Taveirneplein (Sint-Jakobsstraat 8).(fotoEricSleuyter)foto Eric Sleuyter

 EXit: Is Eddy Boutens een kind van de zee?

Eddy Boutens: ‘Zeker. Ik ben geboren in Oostende en opgegroeid aan Oosteroever, beter gekend als de Opex, of Vuurtorenwijk. De zee was dan ook nooit ver weg. Toen ik als leraar in de jaren 80 geen werk vond, heb ik nog een tijdje bij de Zeevaartpolitie gewerkt. Mijn jeugdvrienden zijn visserskinderen of zonen van zeelieden. Niet zelden was heel het dorpsschooltje in rouw als weer eens een oudere broer, vader, oom op zee was omgekomen. De ruwe, maar pure maritieme setting van mijn jeugd ligt als een blauwdruk onder mijn zijn als mens en schrijver.’

EXit: U lijkt mij gefascineerd door de uitersten van eb en vloed.

Boutens: ‘Eb en vloed zijn voor mij metaforen voor de ups en downs van het leven. Onze moderne samenleving overkijkt zich aan de ups, doet alles (of doet zich voor) om vooral de downs te verdringen. Maar wat mij meer bezighoudt, is wat er zich tussen die uitersten afspeelt. Vandaar de tussentitel bij mijn bundel ‘Over Vloed’: Tussen eb en vloed ligt overvloed. Een dichter en ieder mens is geneigd om in de verte te staren en zich af te vragen wat zich achter de horizon bevindt. Daarbij ziet hij vaak niet wat voor zijn voeten ligt. Om Herman De Coninck te parafraseren: ‘Geef me nu eindelijk eens wat ik altijd had’.’

EXit: U schrijft ‘Een goed gedicht is tijdloos’.

Boutens: ‘Klopt, de emoties die zo’n gedicht losweekt, doorstaan de tand des tijds en zijn universeel herkenbaar. De grote thema’s zijn verlies, afscheid, liefde, angst, verdriet, vreugde, ontroering. Door de eeuwen heen hebben dichters emoties proberen te vangen binnen het schrale palet van het beschikbaar arsenaal woorden. Anderzijds heb ik door de manier waarop poëzie aangebracht werd in het secundair onderwijs er een jarenlange aversie aan overgehouden. Tot op heden kan ik hierdoor nog steeds een gedicht van Gezelle weinig waarderen.’

EXit: Er liggen nog plannen te rijpen?

Boutens: ‘Momenteel ben ik simultaan bezig met het schrijven van mijn eerste roman ‘Kind van de Schuurput’ en ‘Tussen eb en vloed’. Voorts organiseer ik op vraag poëziemomenten waarbij ik voorlees uit mijn bundel ‘Over Vloed’. Tijdens Bar Literair kun je mij op zondag 5 mei op het podium op het Lara Taveirne-pleintje vinden met een bloemlezing uit mijn bundel en proevertjes uit nieuw werk.’ (YR/LF)

                                   

 

‘Over Vloed’ (paperback, 114 blz) is verschenen bij Boekscout

en verkrijgbaar in de webwinkel van Boekscout en in Standaard Boekhandel

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: