Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kranige oude dame krijgt nieuw kleedje aangemeten

 

Op 30 september 2019 zullen de feesttoeters luid in het rond knallen, want dan bestaat de Brugse Koninklijke Stadsschouwburg exact 150 jaar. Het Cultuurcentrum werkte samen met 32 culturele partners een verjaardagsprogramma uit voor de fraaiste cultuurtempel van Brugge en ver daarbuiten. Speciaal voor het feestjaar krijgt de kranige dame straks haar oude glorie terug. De renovatiewerkzaamheden zijn momenteel volop bezig en eindigen in verschillende fases begin september.

 

Het monumentale aanzicht van de Brugse Koninklijke Stadsschouwburg is door de plaatsing van stellingen tijdelijk uit het Brugse straatbeeld verdwenen. De gevel wordt licht gereinigd en waar nodig wordt er plaatselijk beschadigd pleisterwerk hersteld. Momenteel krijgen de buitenmuren ook een likje verf waardoor het gebouw opnieuw zijn grandeur van weleer in de originele kleuren van 1869 zal vertonen. Ook binnen halen schilders de verfkwast boven voor de inkomhal en de restauratie van enkele sierlijsten rond de ingangsdeuren in de foyer. In een tweede fase worden de twee trappenhallen tot aan de foyer en de beide plafonds ter hoogte van de foyer volledig opnieuw geschilderd in de huidige, originele kleuren. Tegen de start van het feestjaar moet het majestueuze gebouw in zijn oude glorie herrijzen.

URB EGG-café

Vóór de festiviteiten officieel uit de startblokken schieten, steekt Triënnale Brugge ook al eens de neus aan het venster. Begin juni vangt de opbouw en de installatie van het URB EGG-café aan, samen met architectenbureau Dertien12. Locatie: het voorplein van de Koninklijke Stadsschouwburg. In de pop-up bar met een verhoogd terras vindt de Pre-Triënnale Brugge 2019 plaats met een boeiend programma in juli en augustus. Meer daarover in de volgende EXit.

Een goedgevuld feestjaar

Op zaterdag 28 september geeft Cultuurcentrum Brugge dan het officiële startschot voor het feestjaar met een re-enactment. Het ideale moment om je eens in een 19de-eeuws kostuum te hijsen en te genieten van de spektakelmusical ‘3 Musketiers’, een unieke samenwerking tussen de Brugse musicalverenigingen TeamJacques en KotéKoer. De bouw van de Stadsschouwburg was in 1869 een revolutionair en controversieel project. Een verloederde en donkere wijk moest gedwongen plaats maken voor een stadstheater. Wie zich in deze historische materie wil verdiepen, kan in het Arentshuis de tentoonstelling rond de ontstaansgeschiedenis bezoeken. En wat met de toekomst? Tijdens het gameweekend op 7 en 8 maart 2020 tovert Cultuurcentrum Brugge de Stadsschouwburg om in een reusachtige, digitale gamehal. EXit houdt u op de hoogte van alle festiviteiten die in, rond en met deze kranige oude dame plaatsvinden. (ADC)

_____www.150jaarstadsschouwburg.be

Leevend in de Stadsschouwburg

In 1974 nam Urbain Servranckx zijn debuutplaat ‘Urbanus van anus leevend’ op in de Stadsschouwburg die werd uitgebracht op Parsifal, het platenlabel van Bruggeling Nico Mertens. Klassiekers als ‘Gigippeke (van Molenbeek)’, ‘De wereld is om zeep’ en ‘Gladde Iolen’ prijken op de legendarische elpee waarvan de hoes een beeltenis bevat van een gigantische Urbanus-neus met vier Urbanussen erop. Jean Blaute stond toen in voor de arrangementen. Vijfenveertig jaar later treedt een andere (bebaarde) comedian in zijn voetsporen. Xander De Rycke brengt met de plaat ‘Leevend in Brugge’ een 50-minuten durende selectie van fragmenten uit zijn voorstelling Quarter-life Crisis die hij op 13 april 2018 in de Stadsschouwburg voor een ‘levend’ publiek bracht. Net als bij Urbanus nam Jean Blaute – nog altijd officieel Bruggeling – het muzikaal arrangement voor zijn rekening. ‘Als kind zat ik uren op de grond met mijn rug tegen de zetel van mijn grootvader, een te grote koptelefoon over mijn hoofd, aan het luisteren naar de platen van Urbanus. Zijn teksten kan ik nog steeds perfect meezeggen, de details van de hoes staan op mijn netvlies gebrand en ik kan zelfs aangeven wanneer de plaat zal gaan kraken en sissen. Ik kan alleen maar hopen dat mijn plaat even charmant zal blijven. Dat ze voornamelijk in de kast blijft en op koude winterdagen wordt opgelegd. Dat ze over tientallen jaren opduikt in een bak op een rommelmarkt en ergens iemands ‘klassieker’ wordt’, aldus Xander De Rycke die op zaterdag 4 mei zijn show Quarter-life Crisis nog eens speelt in de Koninklijke Stadsschouwburg. (ADC)

http://www.xanderderycke.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: