Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Hoe maakt u het op Erfgoeddag 2019?

 

Met ‘HOE MAAKT U HET?’ als thema zet Erfgoeddag 2019 ambachten en vakmanschap in de kijker. Van donderdag 25 tot zondag 28 april pakken tientallen Brugse vakmannen en -vrouwen, lokale organisaties en erfgoedspelers uit met hun ambachtelijk erfgoed. Erfgoedcel Brugge werkte samen met ruim 80 partners een boeiend programma uit met 91 activiteiten rond ambachten en vakmanschap.

 EXit: Dit jaar geen brochure, maar een heuse krant (in deze EXit).

Jules De Doncker: ‘De keuze voor een krantje in plaats van een programmabrochure is het gevolg van het feit dat er dit jaar opnieuw tien activiteiten meer zijn in Brugge. In plaats van alle details van het programma in een brochure te gieten, willen we met het Erfgoeddagkrantje het publiek een beter zicht geven op de thema’s die centraal staan bij elke activiteit.’

‘Via themablokken per soort activiteit lichten we enkele interessante activiteiten uit en geven we een overzicht van alle thema’s die aan bod komen. De uitneembare middenpagina bevat alle praktische info die je nodig hebt tijdens je Erfgoeddagbezoek.’

EXit: Wat is er nieuw ten opzichte van de vorige jaren?

Jules: ‘Er is vooreerst de intensieve samenwerking met één partner, gelinkt aan het thema: Handmade in Brugge. Die samenwerking zorgt ervoor dat naast de historische erfgoedblik op ambachten en vakmanschap ook de hedendaagse omgang met ambachtelijk erfgoed en de ambachten van morgen in de kijker worden gezet. Handmade dacht samen met ons outside the box – of beter gezegd: buiten het Erfgoedweekend – en samen werkten we de Erfgoeddagnocturne op donderdag 25 april en de filmavond op vrijdag 26 april uit.’

EXit: Ik zie minder traditionele erfgoedverenigingen…

Jules: ‘Qua deelnemers is dit minder het jaar van de traditionele erfgoedverenigingen en meer het jaar van professionele ambachtsmannen, hobbymakers en nieuwe organisaties. Opvallende nieuwkomers zijn André Lombaert, één van de laatste hobbymodelschipbouwers in België en Bert Vertommen, hobbyrestaurateur van volks- en caféspelen.’

‘Voorts op het menu: de Makerspaces van Howest, Het Entrepot (Printlab) en Academie Brugge DKO (Kunstenlab). Dit zijn de ambachten en technieken van morgen.’

EXit: Ik zie ook een Syrische organisatie opduiken?

Jules: ‘Klopt. Taranta vzw en Chamna, de eerste Syrische organisatie in Brugge, werken een expo over de oosterse oorsprong van veel westerse ambachten en technieken uit. Ook interessant: Speel-o-theek De Piepbal past gezelschapsspelen en speelgoed aan voor kinderen met een visuele beperking. Op Erfgoeddag organiseren ze samen met Erfgoedcel Brugge en Casa Blanca een unieke workshop waar ziende en niet-ziende kinderen samen spellen spelen en speelgoed maken. Tot slot: het Bisschoppelijk Archief zet tijdens een rondleiding de recente restauratie en conservatie van de documenten uit hun kluis in de kijker.’

‘Erfgoeddag is dit jaar heel duidelijk een doe- en beleefdag voor ambachten en vakmanschap. In tegenstelling tot andere jaren zijn er heel veel workshops en demonstraties, ten opzichte van de tentoonstellingen, lezingen, wandelingen en rondleidingen. Voor alle info, zie het Erfgoedkrantje in deze EXit.’ (LF)

Zie het Erfgoeddagkrantje en www.erfgoedcelbrugge/erfgoeddag

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: