Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Het woord is een krachtig wapen’

 

 

(foto Ellen De Meulemeester)

De Brugse dichter Frederik Lucien De Laere stelt op vrijdag 19 april in IJsberg (Burgstraat 5 in Damme) zijn nieuwe dichtbundel ‘Opabinia’ voor waarin hij recente en minder recente uitgestorven diersoorten uit zijn pen laat vloeien. ‘Als dichter kruip ik in de huid van deze vaak wonderlijke en spectaculaire wezens en breng een ode aan de schoonheid en complexiteit van het leven. Helaas wordt de biodiversiteit op deze planeet bedreigd, vroeger en nu, hoofdzakelijk door toedoen van de mens. Ik wil met deze bundel een statement maken. Ik neem als kunstenaar mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op’, zegt de voormalige stadsdichter van Damme.

 EXit: Opabinia is de titel van je nieuwe dichtbundel. Dat moet je eens verklaren aan ons.

Frederik Lucien De Laere: ‘Opabinia verwijst naar het fossiel dier waarvan enkele sporen gevonden zijn in Canada en China. Een mysterieus, bijna alien-achtig wezen. Het dier is zo afwijkend, dat het in geen enkele klasse van organismen is thuis te brengen. Ik vond dat wel een mooie metafoor voor mijn dichterschap.’

EXit: Je dicht over recente en minder recente uitgestorven diersoorten zoals de grote ivoorsnavelspecht en de westelijke zwarte neushoorn. Is je boek een aanklacht? Springt de mens niet zorgzaam genoeg om met de natuur?

De Laere: ‘Ik wil met deze bundel wel een statement maken. Uit een recent rapport van WWF blijkt dat in de laatste vijfenveertig jaar zestig procent van de dieren in het wild door toedoen van de mens zijn gedood. Ik vind dat schrijnend, dat is gewoon pure moord. De dieren waarover ik schrijf zijn onze ancestors, wij zijn er nauw mee verwant. Terzelfdertijd zijn de gedichten in Opabinia lofbetuigingen aan de schoonheid en de complexiteit van het leven.’

EXit: Natuur, klimaat en milieu zijn nu hot topics. Vind je het belangrijk dat jongeren spijbelen en op de barricades gaan staan voor het klimaat?

De Laere: ‘Natuurlijk hebben de jongeren gelijk, dit protest is eerlijk en komt van onderuit. Ik hoop dat ze hun idealisme kunnen bewaren en niet ten prooi vallen aan manipulatie of aan de corruptie van de macht. In deze prille revolutie zie ik het begin van een systeemomwenteling, een reactie tegen het kapitalisme dat ook in onze tijd gericht blijft op ongebreidelde uitbuiting van de natuur en van de mens.’

EXit: Kan poëzie hierbij de wereld (een beetje) redden?
De Laere
: ‘De vraag is of een echte revolutie nog mogelijk is, maar de jeugd van tegenwoordig geeft hoop. We moeten vooral naar hen luisteren. Hoewel ik behoor tot een vorige generatie, geloof ik dat ik als dichter ook een verantwoordelijkheid heb op te nemen in deze maatschappij, en niet aan de zijlijn kan staan. Vanuit mijn positie kan ik wel degelijk een bijdrage leveren, het woord is een krachtig wapen.’

EXit: Tijdens je boekvoorstelling op 19 april kruip je in de huid van een ‘wildeman’ of ‘green man’, een Keltische mythologische figuur die de terugkeer naar de natuur symboliseert in tijden van ecologische crisis. Wat mag het publiek precies verwachten?

De Laere: ‘De wildeman is ook een uitgestorven diersoort, een wijze sjamaan die de mens dichter bij de natuur kon brengen. Hij is als fossiel nog terug te vinden in de folklore en middeleeuwse ornamenten. In de voorstelling zal ik een poging doen om deze figuur terug tot leven te wekken.’

EXit: Ook je partner in crime Els Deceukelier brengt op die avond een performance?

De Laere: ‘Els zal enkele gedichten uit mijn nieuwe bundel voordragen. Zij staat ook in voor de regie van de wildeman-performance. Door de samenwerking met Els heb ik als dichter en performer grenzen verlegd.’

EXit: Broed je al op een nieuw thema voor een volgende bundel?
De Laere
: ‘Mijn volgende bundel zal profetische teksten bevatten, naast gedichten over belangrijke profeten. Als een van de grootste levende Nederlandstalige dichters van het moment beschouw ik mezelf ook als een ziener.’ (ADC)

____Op de voorstelling van ‘Opabinia’ (uitgeverij Vrijdag) op vrijdag 19 april om 20 uur geeft uitgever Rudy Vanschoonbeek een inleiding, zorgt Frederik Lucien De Lare met ‘De wildeman’ voor een soloperformance en leest actrice Els Deceukelier enkele gedichten voor uit de bundel. Meer info via fldelaere@gmail.com

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: