Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Buddy Munro verenigt muzikale spitsbroeders

 

Vriendschap is mooi, en het krijgt zelfs nog een extra glans als er een muzikale saus over gegoten wordt. Zo ook bij Buddy Munro, een nieuwbakken (cover)band uit Brugge waarin zowaar oude rockers het voortouw nemen. Covers jawel, maar hier en daar sluipt er stilaan ook al eens een eigen nummer de set binnen. Op zaterdag 13 april delen de buddies het podium van De Kelk (Langestraat 69) met de groep N-Carbon.

Achter Buddy Munro gaat Alex Vuylsteke (gitaar), Hans Podevijn (gitaar), Dave Willaert (bas), Tom De Vos (drums), Louis (zeg ‘Lewis’) (keyboards) en Jan Podevijn (zang) schuil. Jan kennen we nog uit een ver verleden toen hij bij Alpenradio (waar is de tijd!) achter de microfoon zat als presentator van zijn eigen alternatieve rockshow ‘Het Venijn’. Hij leerde ons op dinsdagavond in de jaren negentig de fijnste gitaarsongs ontdekken van de beste bands van het moment, altijd vergezeld van een streepje duiding. ‘Mijn radio-avontuur dateert inderdaad al van lang geleden, maar de liefde voor muziek is altijd gebleven’, zegt hij. ‘Buddy Munro klinkt misschien als een late roeping voor mij, al heb ik nog met Elsje Helewaut samen gerepeteerd, nog voordat er van Elisa Waut sprake was. Ik was keyboardspeler en het is – eerlijk gezegd – bij die repetities gebleven, want we hebben toen nooit met die band opgetreden. Dat ik nu toch de muzikale draad weer heb opgenomen, heb ik te danken aan mijn broer Hans en Alex Vuylsteke die al een tijdje samen aan het jammen waren. Er kwamen enkele bevriende amateurmuzikanten bij en opeens waren we met zijn zessen aan het spelen. Aangezien er ook een toetsenist bij was en we nog geen zanger hadden, heb ik me ‘opgeofferd’ voor de goede zaak. Ik geef grif toe dat ik niet de beste zanger ben – vergeet die tien op tien voor toonvastheid -, maar ik kan wel een nummer brengen en interactie creëren tussen onze band en het publiek. Ik smijt me telkens voor de volle honderd procent en daardoor kan ik de muziek ook naar mijn hand zetten. Wij beschouwen Buddy Munro als een leuke liefhebberij, een ideale uitlaatklep voor de oude rockers die we allemaal zijn. We koesteren allemaal een passie voor rockmuziek en het is die passie die ons bij elkaar heeft gedreven.’

Een stukje muziekgeschiedenis

Het leeuwendeel van het repertoire bestaat voorlopig nog uit een 25-tal covers, al zijn het niet meteen de meest voor de hand liggende nummers die de revue passeren bij Buddy Munro. ‘Onze setlist bestrijkt de muziekgeschiedenis van de jaren zestig tot nu’, zegt Podevijn. ‘Verwacht nummers van onder meer The Sonics, Queens Of The Stone Age en The Bollock Brothers. We kiezen voor een gevarieerde set waarin ook enkele rustpunten steken. En momenteel hebben we al één eigen nummer afgewerkt dat we ook brengen. Het klinkt goed, al zeg ik het zelf. Er kunnen nog nieuwe nummers bijkomen, het bevalt ons wel. We zien wel hoe het vlot, want we repeteren tot nu toe maar één keer per week.’

Bunny wordt Buddy

Dan moeten we het nog even over de groepsnaam hebben. Die is gebaseerd op het boek ‘The death of Bunny Munro’ van Nick Cave, de Australische bard die ons elke minuut van de dag mag storen als hij met zijn slechte zaadjes zijn duivels ontbindt. ‘Tom en ik zijn zeer grote fans. Samen hebben we hem al meer dan vijftig keer aan het werk zien. Er is niemand die live beter uit de verf komt dan Cave, zo’n charisma op het podium. We durven het niet aan om zijn werk te coveren, daarvoor is het respect te groot. Wat niet wil zeggen dat we voor de andere artiesten geen eerbied hebben, maar van Cave’s songs blijven we af. Of we hem ook hebben uitgenodigd op ons optreden in De Kelk? Ja, maar hij kan niet komen, want hij moet op dat moment met zijn vrouw naar Ikea’, lacht Jan Podevijn. (ADC)

Facebook/Buddy Munro en Instagram (@buddymunro).

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: