Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Spaanse barok in het Sint-Janshospitaal

 

Foto EDM

Tot en met zondag 6 oktober is een zijvleugel van het Sint-Janshospitaal het decor voor prachtige Spaanse kunst uit de 17de eeuw. In de monumentale ziekenzaal worden twintig religieuze sculpturen en heel wat schilderkunst getoond. De tentoonstelling illustreert Spanjes Gouden Eeuw. De blikvanger is een groep van zes hyperrealistische sculpturen van de grootmeester van de Spaanse barok, Pedro de Mena.

De tentoonstelling toont enkele onbekende Spaanse meesters van de barok. Hun werken worden voor de eerste keer in Brugge geëxposeerd. Dat is goed nieuws, want Brugge is een populaire bestemming voor Spaanse toeristen. Bij de tentoonstelling hoort een bijzonder mooi vormgegeven vijftalige catalogus, werk van de Brugse uitgever Vandewiele (19,95 euro). De Standaard tipte deze tentoonstelling als ‘een must see’ van 2019.

 Conservator Ruud Priem is euforisch over deze eerder kleine, maar zeer kwaliteitsvolle tentoonstelling.

Ruud Priem: ‘Ik ben echt heel blij. Ten eerste omdat die schilders (De Mena, Murillo en Zurbaran) hier nog weinig bekend zijn. Bovendien maakt de expositie duidelijk dat de beeldhouwers uit het 17deeeuwse Spanje niet onderdeden voor hun latere, veel bekendere landgenoten.’

EXit: Toch genoten deze kunstenaars hoog aanzien in hun tijd.

Ruud: ‘De tentoonstelling projecteert een boeiend citaat over het werk, een kruisdragende Christus. Een tijdgenoot schreef toen: ‘Ik was zo overdonderd toen ik dit beeld zag dat het mij oneerbiedig leek niet te knielen om ernaar te kijken, want het leek zo levensecht, alsof Hij er werkelijk in stond.’ Deze kunst raakt ons nog steeds wegens haar levensechtheid, maar ze maakt deel uit van een traditie die teruggaat naar de 15de eeuw. De beelden van deze heiligen werden vereerd en soms aanbeden in kathedralen, kerken en kloosters. Ze werden verondersteld krachten uit te stralen aan de stad waar ze werden bewaard wanneer ze daar in processie werden rondgedragen.’ (LF)

‘Meesters van de Spaanse barok’, Sint-Janshospitaal, Mariastraat 38. Nog tot 6 oktober.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: