Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

David Galle en Steven Mahieu toppen tiende editie Commeere Comedy Cup

 

Dat het een feestelijke avond zal worden op zaterdag 23 maart (20 uur) in de Stadshallen staat vast, want dan vindt daar de tiende editie van de Commeere Comedy Cup plaats. Op de verjaardag van het populaire humorconcours mag het al eens ietsje meer zijn en dus brengt de organisatie, naast de acht deelnemers, met David Galle (master of ceremony) en Steven Mahieu (special guest) twee absolute comedytoppers naar de locatie onder het Belfort. 

Het idee voor de Commeere Comedy Cup rijpte tien jaar geleden aan de keukentafel van David Galle. Voor het recent opgestarte tijdschrift De Commeere interviewde Ruben De Ville de Brugse comedian over zijn overwinning van Humo’s Comedy Cup. ‘In Brugge zou er toch ook zo’n wedstrijd moeten komen?’ opperde David. ‘Een show waarin (jong) talent zijn kunnen kan tonen aan het publiek.’

Ruben trok met het idee naar zijn vader Guido De Ville en Guy Poelvoorde, uitgevers van het blad De Commeere, en die sprongen onmiddellijk op de kar. De eerste editie (2010) van de Commeere Comedy Cup vond plaats in brouwerij De Halve Maan en was meteen een schot in de roos. Daarna week het humorevent uit naar de Stadshallen, waar meer plaats voorhanden was. Ondertussen staat de tiende editie in de startblokken. Met David Galle als ‘master of ceremony’ grijpen de organisatoren terug naar de beginjaren. Galle presenteerde immers de eerste twee edities.

Kweekvijver voor talent

Het opzet van de wedstrijd is na tien jaar nog altijd hetzelfde: acht geselecteerde comedians brengen een humorset van negen minuten. Er is een prijs van het publiek (de gestalte van de comedian in bakken Brugse Zot) en een prijs van de vakjury (een geldbedrag van 200 euro). De jury, waar Ygor uit Poperinge net zoals de vorige keer voorzitter van is, beoordeelt de kandidaten op verschillende criteria zoals originaliteit, podiumvastheid, interactie met het publiek, grapdichtheid …

‘De winnares van editie 2018, Amelie Albrecht, won ook de prestigieuze Humo’s Comedy Cup’, zegt Ruben De Ville. ‘De Commeere Comedy Cup stuurt dus zijn zonen/dochters uit! Amelie Albrecht zegde intussen haar job als postbode op en ging bij Woestijnvis aan de slag. Ook voor succesvolle comedians als Jens Dendoncker en Guga Baül was de Commeere Comedy Cup een springplank.’

Nieuwe lichting 2019

De wedstrijd had in al die jaren nooit moeite om voldoende kandidaten op het podium te krijgen. Ook voor editie 2019, want maar liefst negentien kandidaten schreven zich in. De acht deelnemers zijn Xavier Garcia Diaz (een Brusselaar met Spaanse roots), Arian Compen (een Nederlander die in zijn eigen gouw Brabant bekend staat als ‘koning der droogkloten’), Hans Cools (een 30-jarige ingenieur bouwkunde uit Lichtervelde die ooit al in de halve finale van Humo’s Comedy Cup stond), Kenneth Festjens, Charlotte Vandegehuchte (jongedame uit Gent die al eens tweede werd op CCC), Sergej Lopouchansk (tweede deelname aan CCC), Kenny Deroo (een 30-jarige comedian uit Varsenare) en Yannick Joos.

Toekomst?

De Commeere Comedy Cup viert dus op zaterdag 23 maart zijn tienjarig bestaan. ‘We zijn tevreden dat we comedy in Brugge mee op de kaart hebben gezet en jonge talenten kansen hebben gegeven. Momenteel beraden we ons over wat komt. Normaal is dit de laatste editie, zeker wat betreft het huidige concept en de huidige locatie. Mogelijk komen er later nog nieuwe initiatieven,  maar nu is het nog te vroeg om daarover te communiceren. Eerst genieten en lachen op deze tiende editie’, besluit Ruben. (ADC)

 

Tickets te koop bij In&Uit (Concertgebouw) of online via http://www.ticketsbrugge.be (11 euro). Te reserveren via decommeere@hotmail.com of t 0497 37 44 95

Potje Brugge Kaas en een boek van Zorro Uitgeverij in de prijs begrepen.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: