Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Arentshuis toont ‘De sleutel tot alle kunsten’

 

Nog tot 18 augustus toont het Arentshuis (Dyver) tekeningen uit het prentenkabinet van Musea Brugge. Deze tentoonstelling omvat een selectie van de vijftig meest bijzondere 16de– tot vroeg 18de-eeuwse Europese tekeningen uit deze collectie. Het gaat in hoofdzaak over bladen van noemenswaardige kunstenaars afkomstig uit de Lage Landen, hoewel ook enkele Italiaanse, Franse en Duitse meesters zijn vertegenwoordigd. Stuk voor stuk zijn het belanghebbende tekeningen die tot nog toe weinig bekend waren.

De aanleiding van de tentoonstelling is de publicatie van een nieuwe wetenschappelijke catalogus ‘European Old Master Drawings from the Bruges Print Room’ (Lannoo, 2019). De nieuwe wetenschappelijke catalogus verschijnt precies vijfendertig jaar na de eerste catalogus van de Brugse tekeningencollectie.

Collectie

De tekeningencollectie van het Brugse prentenkabinet betreft een relatief kleine collectie die zeer uiteenlopend is op vlak van school, techniek en functie. Naast enkele grote namen zoals Jacques Callot, Frans Floris of Govaert Flinck zijn het vooral de zeldzame werken van minder gekende tekenaars zoals Jan van Mieris, Johan van Lintelo, Theodoor van Thulden of Lodewijk de Deyster die de grote troef van de collectie vormen. Ondanks haar beperkte omvang illustreert de collectie, met haar amalgaam van technieken, formaten, functies, stijlen en uiteenlopende afgebeelde onderwerpen, uitstekend het gevarieerde gebruik van het medium van de tekenkunst van de 16de tot de vroege 18de eeuw. Op 5 tekeningen na zijn al deze oude meestertekeningen afkomstig uit de schenking van John Steinmetz (Britse inwijkeling) in 1864. Deze tentoonstelling zet voor het eerst de hoogtepunten van de collectie in de kijker en toont de tekenkunst als de sleutel tot alle kunsten.

Een half jaar uit het prentenkabinet

De werken in de tentoonstelling en catalogus illustreren de zoektocht van de kunstenaar vanaf het neerzetten van de eerste ideeën en motieven over het maken van verschillende compositiestudies tot (in sommige gevallen) het uittekenen van het finale ontwerp dat als leidraad bij de uitvoering werd gebruikt.

De tentoonstelling in de twee zalen van het Arentshuis biedt een uitzonderlijke opportuniteit om het creatieve proces van kunstenaars van de 16e tot de vroege 18e eeuw in alle intimiteit te bewonderen en te waarderen. De tekeningen zijn uitzonderlijk voor een periode van zes maanden te zien, waarna ze weer voor enkele jaren op rust en uit het licht in het prentenkabinet zullen bewaard worden. Warm aanbevolen. (LF)

 European Old Master Drawings from the Bruges Print Room (EN), Lannoo Uitgeverij, 2019. Hardcover, 256 pagina’s Prijs: € 55.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: