Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Cowboys & Aliens halen de raspaarden van stal

 

Met de nieuwe fullcd/elpee ‘Horses of Rebellion’ plant de Brugse band Cowboys & Aliens een stevige Dr Martens tussen de deur. We hebben lang moeten wachten op vers materiaal, maar het was het wachten waard: in de 11 nieuwe nummers schuren, rocken en beuken de stonerheads weer als vanouds. Op vrijdag 15 én zaterdag 16 maart halen Cowboys & Aliens hun rebellerende paarden van stal om ze los te laten in de concertzaal van De Kelk (Langestraat). Don’t hold your horses!

 

Cowboys & Aliens laten al sinds 1996 de Brugse goegemeente op zijn grondvesten daveren. Meer dan twee decennia later voegen Henk Vanhee (zang), John Pollentier (gitaar), Peter Gaelens (drums) en Tom Neirynck (bas) met ‘Horses Of Rebellion’ een nieuwe langspeler aan hun oeuvre toe. ‘De laatste fullcd  (‘Language Of Superstars’) van Cowboys & Aliens dateert al van 2005. Al brachten we in 2011 en 2013 nog twee EP’s (‘Sandpaper Blues Knockout’ en Surrounded By Enemies’) op de markt, we voelden nu toch de noodzaak om weer een volwaardige plaat te maken’, zegt John. ‘Er is een lange periode overgegaan, want  we begonnen eraan in januari 2016. Ondertussen bleven we optreden, vierden we ons twintigjarig bestaan en kregen we met de Oost-Vlaamse Limburger of de Limburgse Oost-Vlaming Tom Neirynck er een nieuwe bassist bij.’

Henk Vanhee: ‘Voor mij lag de vervanging van de bassist gevoeliger omdat ik een zeer nauwe band had en heb met ex-bassist Kris Vandekerckhove. Twee voorwaarden had ik vooropgesteld: ik wilde graag met een generatiegenoot in zee gaan en als het even kon moest de insteek van deze nieuweling breder zijn dan enkel metal. Ik had geen zin om leadzanger te worden van een pure metalband, want dat is Cowboys & Aliens niet. Onze muziek leunt nogal vaak dicht tegen metal aan. Kris en ik vormden een goed tegengewicht  en dat gevoel ervaar ik bij Tom nu ook. Hij is technisch zeer goed en past perfect in onze groep.’

John: ‘Ik wist meteen dat het zou matchen met Tom. Na vier repetities was hij al mee in ons verhaal.’

EXit: Een nieuwe mens, ook een nieuw geluid voor Cowboys & Aliens?

Henk: ‘Absoluut. Kris plukte de bas met de vingers, Tom is een plectrumbassist en speelt bovendien met een fuzzpedaal, iets waar Kris een maagzweer van kreeg.’

John: ‘Kris was meer een ‘classic rock bassist’, maar Tom biedt nu iets meer ondersteuning voor mijn gitaarspel. Op de nieuwe plaat rocken we als vanouds, maar onze sound is zeer gevarieerd: stonerrock, punk, metal, grunge, classic rock… Wat we graag horen, staat op de plaat. Je zou kunnen stellen dat ‘Horses of Rebellion’ een analyse is van bijna een kwarteeuw Cowboys and Aliens.’

EXit: Wat is jouw drijfveer om nieuwe songs te schrijven, Henk?

Henk: ‘Ik heb altijd een drijfveer om nieuwe songs te schrijven. John komt meestal aandraven met het muzikale kader, de lyrics en bijbehorende melodielijnen komen uit mijn koker. Ik moet me nooit forceren om teksten te schrijven omdat ik altijd wel scherpe kanten te ventileren heb. Een songtekst is het perfecte vehikel daarvoor.’

EXit: Schrijf je uit woede?

Henk: ‘Als ik schrijf, komt er zelden een aangename kant bij mij naar boven, tot mijn eigen frustratie. Vrijblijvend schrijven lukt me nog steeds niet. Ik heb me er al bij neergelegd.’

EXit: Schreeuwt de muziek van Cowboys & Aliens ook niet om zulke teksten?

Henk: ‘Dat denk ik persoonlijk niet. Er steekt wel degelijk humor in mijn teksten, maar het is vooral zelfspot als het ego het even laat afweten…’

John: ‘Henk werkt altijd voort op de riffs die ik hem aanreik. Er staan vijf nummers op de plaat die ik thuis helemaal alleen heb gemaakt. Die heb ik aan Henk gegeven om zijn ding te doen. Op repetitie nemen wij dat over. Bij andere nummers is het dan weer zwaar zwoegen om alles perfect op zijn plaats te krijgen.’

Henk:  ‘Wat weer nieuw voor ons was: samen in de repetitieruimte  kruipen en daar songs smeden, soms vanaf nul. Zeven nummers zijn op die manier ontstaan.’

 EXit: Andere bands zullen graag lezen dat het ook bij jullie zwoegen en zweten is…

Henk: ‘Ja, je mag niet ongeduldig worden, want dan word je slordig en haal je niet alle kwaliteiten uit je band. We laten ons vooral niet opjagen en leggen onszelf  geen druk op om tegen een bepaalde datum een plaat af te leveren. Toen het plan er was, ging het wel bijzonder vlot, mede door de inbreng van ons label Polderrecords van Tom Maene die heel assertief met ons meedacht.’

EXit: Hebben jullie de ambities scherp gesteld met deze nieuwe plaat?

John: ‘We koesteren de ambitie om een aantal mooie festivals te kunnen spelen zoals we vroeger ook al hebben gedaan. Dat zal lukken, want er is interesse dankzij deze nieuwe plaat. Er zijn ook contacten vanuit het buitenland, maar dat blijft altijd een moeilijk verhaal. In oktober spelen we wel in Spanje op het Desertrockfestival, maar de aanbieding om een aantal optredens in Las Vegas te verzorgen, moeten we naast ons neerleggen. We zouden niet de eerste band of artiest zijn die strandt op de luchthaven omdat we niet over de geldige vergunningen beschikken.’

Henk: ‘Ambitie is er altijd, maar we blijven oldskool. We houden ons rock ’n rollgehalte hoog: bij ons krijg je altijd een rockshow, al is het nu voor 50 of 5.000 man. Wij deinzen niet achteruit. De bezieling bij Cowboys & Aliens is er altijd en die blijft.’ (ADC)

________

http://www.facebook.com/cowboysandaliensgrooves

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: