Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Poster Show’ in De Tank zet grafische ontwerpers in the picture als kunstenaar

Foto Frauke Dendooven

 

We Are What We Are – of kortweg WAWWA – is een nieuw initiatief opgestart door De Tank-residenten. De residenten zullen regelmatig een event organiseren en dat zelf inhoudelijk invullen. Een expo, performance, lezing of workshop: alles is mogelijk. De curator van de eerste editie is Hans Demeulenaere. Hij leidt het project in met de ‘We Are What We Are – N°0 The Poster Show’.

Ontwerper als kunstenaar

De opener van WAWWA – ‘N°0 The Poster Show’ – bestaat uit een tentoonstelling waar een reeks unieke posters zijn opgenomen die de postertentoonstelling als onderwerp hebben. Kunstenaar en curator van dienst is Hans Demeulenaere. Hij selecteerde de verschillende grafische ontwerpers en gaf ze allemaal dezelfde briefing. ‘Ik gaf bewust elke ontwerper dezelfde minimale voorwaarden en context omdat ik de focus wil leggen op de grafisch ontwerper als kunstenaar. En niet op de ontwerper als uitvoerder. Meestal werkt een grafisch vormgever in opdracht en volgens specifieke richtlijnen, maar ik wou ze net genoeg context meegeven om zoveel mogelijk vrijheid te creëren. Daardoor zullen er veel uiteenlopende stijlen te zien zijn binnen eenzelfde gegeven’, zegt hij.

Elke poster op de expo zal een uniek exemplaar zijn. Er zitten bovendien internationale werken tussen de posters: onder andere vormgevers uit Portugal, Frankrijk en Nederland nemen deel. Naast deze vormgevers kunnen de Tank-residenten vrij een eigen poster creëren volgens hetzelfde concept.

Kruisbestuiving

Hans is zelf geen grafisch ontwerper, maar maakt vooral sculpturaal werk die gelinkt is aan architectuur en houdt van samenwerkingen met andere kunstenaars. Hij kiest bewust voor een concept buiten zijn eigen comfortzone: ‘Het werkt inspirerend om andere disciplines te ontdekken en daarmee te experimenteren. Dat maakt De Tank ook interessant. Er is een wisselwerking tussen verschillende kunsten. Het WAWWA-idee doet me denken aan een atelierwerking die ik ooit in Den Haag bezocht. Kunstenaars hadden daar hun eigen atelier maar bundelden ook de krachten om gezamenlijke expo’s te cureren. Zeer verfrissend.’

 

De Tank is sinds 2017 een atelierwerking met tentoonstellingsruimte van Het Entrepot waar Brugse creatievelingen betaalbare werkruimtes kunnen huren. De kunstenaars die er verblijven, brengen er op die manier verschillende disciplines en ideeën samen.

Vrijdag 15 maart vanaf 19 uur in De Tank (Burg 4)

www.hetentrepot.be en www.detank.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: