Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jan De Wilde beleeft zevende jeugd

 

Zijn eerste (televisie)optreden dateert van het jaar 1965 en kijk eens naar omhoog: na 54 jaren tref je meneer Jan De Wilde nog steeds op het podium aan. Het icoon van de kleinkunst dat wereldberoemd is in Vlaanderen met zijn liedjes ‘Eerste sneeuw’, ‘Fanfare van Honger en Dorst’, ‘Walter’… strijkt met zijn tienkoppige bende muzikanten op vrijdag 8 maart neer in de Stadsschouwburg. De architect van die heropbloei van de theatertournee(s) van Jan De Wilde is nieuwbakken Bruggeling Geert Vandenbon. Hèhè! Wat een Geert!
 
Al enkele jaren ontfermt Geert Vandenbon zich met zijn bedrijfje Pinguin Productions over het tourleven van de nu 75-jarige Jan De Wilde. Bescheiden gestart in 2015, maar anno 2019 toch al dik tachtig concerten op de teller op onder meer de Gentse Feesten, Boterhammen in het Park, Dranouter, Ancienne Belgique en in de Stadsschouwburgen van Brugge, Mechelen en Leuven. Waarom spreekt Zijne Aaigemse Eigenwijsheid nog altijd zo tot de verbeelding? ‘Het origineel is nog altijd beter dan wat er na hem komt’, stelt Vandenbon. ‘Hij heeft zichzelf zo gespaard, hij is in al die jaren zuinig geweest voor en op zichzelf. Maar hij blijft actueel. Zijn liedjes – enkele van de hand van Lieven Tavernier – staan steevast in diverse eindejaarslijstjes van Radio1 en Radio 2. Hij zingt en vertelt zo’n mooie verhaaltjes en al het gaat bijna nooit over hemzelf, je leert er hem wel goed door kennen. En toch blijft er altijd een mysterieuze waas over Jan hangen. Dat maakt de figuur van Jan De Wilde zo boeiend over meerdere generaties heen, want op de concerten komen alle leeftijden af.’

‘Dag meneer De Wilde’
Begin januari zond Canvas de vijftig minuten durende ‘Belpop’-documentaire ‘Dag meneer De Wilde’ uit. Ook hier was Geert een van de drijvende krachten achter die fraaie reportage. ‘De dood van zijn goede vriend Zjef Vanuytsel eind 2015 heeft sterk ingehakt op het gemoed van Jan. Alsof hij enerzijds zijn eigen eindigheid vóór zich zag, en anderzijds besefte dat hij dankbaar moest zijn voor wat hij nog elke dag mocht doen. Wat mij verraste, is dat er nauwelijks goed recent beeldmateriaal bestond van Jan. Daarom beslisten we om op een professionele wijze zelf een concert op te nemen. Bij het bekijken en beluisteren van het beeldmateriaal groeide de idee om verder te gaan. Ik ben toen gaan kamperen in de VRT om door het archief te ploegen op zoek naar Jan. Een heerlijke trip was dat. In de reportage schetst Jan zijn eigen portret, aangevuld met die (oude) beelden én met quotes van generatiegenoten en bewonderaars. Het resultaat is een mooie documentaire geworden over vijftig jaar muziekgeschiedenis, vervat in één onvoorspelbaar leven.’

Puik van Struijk
Geert Vandenbon is geen onbekende in Brugge. Hij speelde ooit gitaar bij Q-bic en is nu weer komen wonen in de stad. Hij houdt zich niet alleen bezig met de kraste knar van de kleinkunst, hij heeft in de ‘portefeuille’ van Pinguin Productions ook een aantal jongere ‘acts’ zitten. Zoals Stoomboot, het alter ego van de 26-jarige Niels Boutsen, die al drie cd’s op zijn curriculum vitae heeft staan. Of de pianiste Katrien Verfaillie die in een duiventil (‘de kleinste concertzaal ter wereld’) melancholische composities bij elkaar tokkelt. En dan moeten we nog even stilstaan bij de Nederlandse Stephanie Struijk die stilaan voet aan grond krijgt in Vlaanderen. ‘Ik zag haar bezig in het tv-programma De Wereld Draait Door en ik was meteen blown away’, bekent Geert. ‘Ik heb haar management gecontacteerd voor meer info en wat bleek? Ze had geen booker voor Vlaanderen. Ik ben op de kar gesprongen en ondertussen kan Stephanie al een mooi live-palmares voorleggen. Zij zal ook het voorprogramma van Jan De Wilde in de Stadsschouwburg voor haar rekening nemen. Schrijf maar op, Stephanie Struijk is een naam die we in de komende jaren nog vaak zullen horen.’ (ADC)

http://www.pinguinproductions.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: