Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Concertgebouw toont historische foto’s over ruimtevaart

Niet Michael Jackson, maar wel astronaut Neil Armstrong zorgde een halve eeuw geleden (20 juli 1969) met zijn ‘moonwalk’ voor een van de meest historische en mediatieke gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis. Ruimtevaart en bij uitbreiding de kosmos spreken nog steeds tot de verbeelding en dat komt ook tot uiting op ‘New Evidence’, de tentoonstelling van de Duitse fotograaf Peter Voigt in het Concertgebouw als de perfecte prelude op het Multidisciplinair Kosmos Festival (26/3-10/4).

 Het publiek zal vanaf 6 maart in het Concertgebouw ook een beetje kunnen walken on the moon, want de muren van het rode gebouw op ’t Zand zullen dan opgetuigd zijn met authentieke foto’s uit het archief van de NASA en unieke vintage prenten over het ontstaan van de ruimtevaart in de Verenigde Staten en de nucleaire wetenschap. Alle foto’s komen uit de verzameling van de Duitse fotograaf Peter Voigt die in 2005 begon met de aanleg van zijn ondertussen indrukwekkende collectie. Tijdens zijn studie geofysica aan de universiteit van Frankfurt wakkerden oude foto’s zijn interesse voor ruimtevaart en nucleair onderzoek aan. ‘Het kinderlijke enthousiasme en de wetenschappelijke onschuld die in de foto’s worden tentoongespreid, kunnen worden gezien als een blauwdruk voor hedendaagse wetenschappelijke expedities op onbekende terreinen’, stelt Voigt.

Reis door de ruimte

‘Zijn verzameling telt ongeveer 1.500 originele zwartwitnegatieven en 1.200 originele foto’s waaronder heel wat beelden met de originele NASA-stempel. We zijn vereerd dat we een deel daarvan in het Concertgebouw kunnen tonen’, zegt curator en fotograaf Peter De Bruyne. ‘Zo presenteren we twintig originele foto’s van een Apollovlucht. Het gaat om foto’s die de astronauten zelf hebben gemaakt. Indrukwekkende,  maar ook poëtische beelden. Door die twintig foto’s te bekijken, krijg je toch een beetje het gevoel dat je mee bent op die ruimtereis.’

Humor en wetenschap

Voigt is ook sterk geïnteresseerd in de nucleaire wetenschap. Enkele jaren geleden trok hij naar een plaats in New Mexico waar ooit atoomproeven plaatsvonden. Daar maakte hij ter plaatse spectaculaire panoramische foto’s die eveneens in het Concertgebouw te zien zijn. Klinkt allemaal serieus en ernstig, maar toch schuilt er ook heel wat humor in de prenten op de foto-expo. ‘Dat klopt’, zegt De Bruyne. ‘Hij toont heel grappige foto’s van wetenschappers die wetenschappelijke testen uitvoeren met huis-, tuin- en keukenmateriaal. Precies alsof het stills zijn uit een sciencefictionfilm van de jaren vijftig. De fotoreeks over satellieten is ook bijzonder: die objecten zien eruit als kleurige insecten. ‘New Evidence’ is een goede kennismaking met de geschiedenis van de ruimtevaart en is de ideale gangmaker voor ons Multidisciplinair Kosmos Festival waar beeld en muziek centraal staan.’ (ADC)

 

De fototentoonstelling ‘New Evidence (Historic NASA images)’ van Peter Voigt loopt vanaf woensdag 6 maart tot en met zondag 30 juni. 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: