Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Ragini Trio featuring Bojan Z & Sawani Mudgal in De Werf

‘Crossing cultures’: zo klonk de baseline bij het recentste driedaagse Jazz Brugge festival dat KAAP in november 2018 organiseerde in het Concertgebouw. Met het Ragini Trio featuring Bojan Z & Sawani Mudgal zet KAAP zijn verkenningstocht nog een flink stuk verder. In maart gaat deze vijfkoppige bezetting op een minitournee die hen op vrijdag 8 maart ook in De Werf brengt.

In november 2018 doken de muzikanten de studio in en het resultaat van hun hard labeur verscheen zonet op het W.E.R.F-label, met een nieuwe plaat die de naam ‘Peace The new Jazz’ draagt. Kern van de bezetting zijn Nathan Daems (die we kennen van de Ethio-jazz powergroep Black Flower) op sax, en Lander Gyselinck (o.a. STUFF, Beraadgeslagen, LABtrio) op drums.

In 2013 ontstond het Ragini Trio toen Daems en Gyselinck de Italiaanse contrabassist Marco Bardoscia in een project betrokken, dat – ook al op het W.E.R.F.-label – een eerste plaat uitbracht die simpelweg Ragini genoemd werd. Een project dat hen vervolgens met ondersteuning van JazzLab Series op tournee bracht. Ragini Trio brengt jazz gebaseerd op klassieke Indische muziek.

Nathan Daems: ‘Aan het Gentse Conservatorium deed ik onderzoek naar Indische klassieke muziek. Hoe daarin gecomponeerd en geïmproviseerd wordt. Ik wilde dit omzetten naar een live trio. Ik zat in hetzelfde jaar als Lander Gyselinck, dus het was evident dat ik hem vroeg voor dit trio, niet alleen omdat hij zo’n goeie drummer is, maar ook omdat hij ook naar Indische muziek luisterde en er heel wat van kende. Hij stelde Marco Bardoscia aan me voor die op dat moment nog in België woonde en het trio was geboren.’

EXit: Met de klassiek geschoolde Indische zangeres Sawani Mudgal en met de uit Belgrado afkomstige Servische pianist Bojan Z (voluit Bojan Zulfikarpašić) zet Ragini Trio nu een stap verder op de ingeslagen weg.

Nathan: ‘Op een bepaald moment deelde onze bassist Marco Bardoscia het podium met de ongelooflijk straffe en originele pianist Bojan Z (dat was in de groep van Paolo Fresu), en toen ontstond het idee om Bojan bij het project te betrekken. Sawani Mudgal leerden we kennen dankzij Europalia India (2013-2014). Tijdens dat festival had Ragini Trio een residentie en een concert samen met de vijfkoppige groep van de Indische klassieke zanger Madhup Mudgal. In die groep zat ook zijn dochter, Sawani, en de Raginileden begonnen te dromen van een ambitieus plan om een plaat op te nemen met niet minder dan vijf muzikanten: Ragini trio + Bojan Z + Sawani Mudgal.’

EXit: Hoe kwam de plaat tot stand?
Nathan
: ‘Een aantal nummers van de plaat zijn door Madhup Mudgal geschreven, speciaal voor de ontmoeting met Ragini Trio. Het was een hele eer om die nummers op te nemen samen met zijn dochter. Er zijn er enkele bij waarvan de teksten van Kabir zijn, een 19de-eeuwse Indische punkpoëet. Een anarchistische vrijdenkende dichter die ondertussen een legendarische status heeft verworven in India. Zelf heb ik ook een nummer geschreven speciaal voor dit album, en er is ook een nummer van Bojan. We hebben een powernummer van de hand van Madhup, en als kers op de taart hebben we het ook niet kunnen laten om een oude bollywoodklassieker (Ab Jo mile Han – als single gereleased op 25 januari) te coveren.’

EXit: Titel van de plaat is ‘Peace the new jazz’. Klinkt kort en krachtig, maar ook een beetje mysterieus ?
Nathan
: ‘Peace the new jazz klonk voor ons als een krachtig, maar funky statement dat lekker klinkt en tegelijk iets goeds en cools betekent, dit naar analogie van Decency = the new punk (zenboeddhist Tom Hannes). Peace kun je verstaan als vrede, maar dat gaat veel breder dan ‘geen oorlog’. In de Amazone is er zogezegd geen oorlog, maar daar hebben dieren, planten en bomen niets aan. En ‘the new jazz’ is zoiets als ‘the new punk’, het nieuwe coole ideaal.’ (RUDI VANMARCKE)

http://www.kaap.be

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: