Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Win tickets voor wereldpremière: Anima speelt Wolf, Mahler en Brahms

Thomas E. Bauer
Photo: Marco Borggreve

In februari stond Anima Eterna Brugge nog op de planken van het Concertgebouw met een concert gewijd aan kamermuziek. In maart gaat het orkest weer voluit voor symfonisch in een gloednieuw programma, dat in Brugge zijn wereldpremière beleeft. Onder de baton van Jos van Immerseel en in het gezelschap van bariton Thomas Bauer – een van de huisvrienden van het orkest – presenteert Anima een avond als één groot crescendo. Het duo Bauer-van Immerseel opent het concert met intieme liederen van Hugo Wolf: een van de meesters van het Duitse Lied, die absoluut het (her)ontdekken waard is.

Met orkestliederen van Mahler wordt een tweede register open getrokken. De Lieder eines fahrenden Gesellen leiden recht naar Mahlers universum. Met volkse melodieën en teksten schetst hij de spirituele reis van een jongeman met een gebroken hart. Deze muziek bezorgt ook solist Thomas Bauer nog steeds kippenvel: ‘Met deze liederen waarschuwde Mahler dat mensen redelijk met elkaar moeten omgaan. Hun humane kant moeten laten zien. Dat wapengekletter nergens toe leidt. Ik vind dat voor onze tijd een belangrijk signaal. Het is belangrijk om deze liederen vandaag weer uit te voeren.’

 Bijzonder aan de liederen is dat Mahler zelf de teksten bij elkaar heeft gepuzzeld, en hier en daar ouderwetse uitdrukkingen en onbestaande dialectwoorden binnensmokkelde. Toch is het de muziek zelf die de grootste uitdagingen oplevert, aldus Bauer: Heel wat van mijn collega’s lopen liever met een boogje om deze liedcyclus heen omdat Mahler – anders dan in andere liederen – niet enkel een stembereik van twee octaven vraagt, maar ook heel zachte, hoge en delicate passages afwisselt met explosieve dramatische momenten. Voor deze partituur moet je dan ook de nodige risico’s durven te nemen’.

Grote bezetting

Via het onvergetelijke Adagietto uit Mahlers symfonie n°5 klimt het concert ten slotte naar z’n orkestrale piek: de eerste symfonie van Johannes Brahms – voltooid na bijna twintig jaar schetsen, schrappen en schaven.

Wie Thomas Bauer al aan het werk hoorde met Anima – of in duo met Jos van Immerseel – wil de kans om deze expressieve bariton opnieuw live aan het werk te horen vast niet missen. Bovendien brengt het orkest voor Mahler en Brahms een grote bezetting mee: een overvloed aan kleuren en sferen om heerlijk in weg te zinken. (LF)

 

EXit geeft 2 x 2 tickets weg voor dit concert op vrijdag 8 maart (20 uur) in Concertgebouw Brugge. Stuur uw naam en adres naar sofie.taes@animaeterna.be Succes!

Info: www.animaeterna.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: