Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Lokaalmarkt: rechtstreeks van boer naar bord

 

Eetcultuur krijgt een nieuwe dimensie dankzij de komst van Lokaalmarkt Brugge in het voormalige provinciehuis Abdijbeke. Elke vrijdagmiddag tussen 15 en 19 uur kan men er een ruim aanbod voedingsproducten rechtstreeks van boeren en producenten uit de streek kopen. De markt heeft ook een bar en kinderhoek. Lokaalmarkt is een ideaal trefpunt voor wie heel vers, gezond en eerlijk wil eten.

‘We hebben een tiental vaste kramen’, zegt marktverantwoordelijke Cibe Vandewalle. ‘Je vindt bij ons elke week vlees, groenten, zuivel, brood en fruit. Bij ons verkoopt de boer de groenten die hij ’s morgens heeft geplukt. Onze broden zijn puur natuur, dus zonder chemische smaakverbeteraars. Ons rundsvlees komt van vrouwelijke koeien die vijf jaar een mooi leven hebben geleid en verschillende keren hebben gekalverd. Je proeft zo het smaakverschil. Daarnaast vullen we ons aanbod aan met bijvoorbeeld een producent van ambachtelijke advocaat of een lokale brouwer die het verhaal van zijn bier komt brengen.’

Ook de zorg voor het milieu speelt bij heel wat klanten. Op Lokaalmarkt vindt men dus bijna uitsluitend producten die van dichtbij komen. Er is weinig transport nodig om ze tot op de markt te krijgen.

Koopgedrag veranderen

Lokaalmarkt beschikt ook over een bar en kinderatelier. ‘We schenken dranken van lokale producenten, waaronder verschillende streekbieren. In de bar kan men ook een pannenkoekje of een hapje van de boeren eten. In het kinderatelier organiseren we verschillende activiteiten voor de kleinsten. Koude of regen deren ons niet, want onze markthal is overdekt en verwarmd’, aldus Cibe Vandewalle. ‘We willen het koopgedrag van mensen veranderen. Tot ons grote plezier zien we ook effectief dat veel klanten hier hun wekelijkse boodschappen doen.’

Lokaalmarkt is een samenwerking tussen Lokaal en Het Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen (KVLV) en blijft op de locatie tot in de maand juli. Daarna krijgt de site een nieuwe invulling. Intussen zoekt Lokaalmarkt naar een nieuw pand. (ADC)

______Lokaalmarkt Brugge, elke vrijdag van 15 tot 19 uur in de Abdijbekestraat 9 (Sint-Michiels), http://www.lokaalmarkt.behttp://www.facebook.com/lokaalbrugge

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: