Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

After All zorgt voor Daverende decibels in Daverlo

Foto Jan Darthet

 Wie in is voor een avond zwaar geschut, zakt op vrijdag 22 februari best af naar zaal Daverlo (Assebroek) voor optredens van de bands Vague View en After All, zowaar het beste wat onze stad te bieden heeft op metalvlak. Dat gaat voor After All zelfs al dertig (!) jaar op, want in 1989 verscheen hun eerste demo en al die tijd zijn ze onafgebroken op een constant hoog niveau blijven optreden en platen maken. ‘Dat we in Brugge optreden, betekent automatisch dat we heel wat oude bekenden zullen zien. We kijken dus ook uit naar de afterparty’, knipoogt gitarist Dries Van Damme.

 EXit: Hoe gaat het tegenwoordig met After All?

Dries Van Damme: ‘Zeer goed, dank u! We hebben net een drukke periode van schrijven, repeteren en opnemen achter de rug. Nu maken we graag tijd om weer live te spelen.’

EXit: Al drie decennia After All: wat is het (geheime) recept om jullie band zo lang draaiende te houden?

Dries: ‘We maakten onze eerste demo in 1989. Deze zomer zal dat inderdaad precies dertig jaar geleden zijn. Al die tijd zijn we onafgebroken blijven optreden en platen blijven maken, zonder gênante splits of geforceerde reünies (lacht). Al hebben we intussen wel wat verschillende line-ups gekend. Christophe Depree (gitaar) en ikzelf vormen de harde kern. Het geheim zit vooral in het feit dat we altijd onze eigen zin hebben gedaan. Als er doelstellingen waren die we wilden bereiken – zoals een album maken of een Europese tournee doen – dan waren dat onze doelstellingen, niet die van een manager of een platenfirma.’

EXit: Mike Slembrouck is sinds twee jaar de nieuwe zanger. Hoe verloopt de samenwerking met hem?

Dries: ‘Het is niet evident om als band een nieuwe zanger en frontman te introduceren, maar blijkbaar komen wij ermee weg (lacht). De single ‘Restore to sanity’ (een nieuwe opname van een bestaand nummer – ADC) was onze eerste release met Mike. De respons van pers en publiek was zonder meer overweldigend. Intussen is Mike helemaal ingewerkt, hebben we al de nodige shows achter de rug en werken we volop aan het eerste complete album waarop Mike te horen zal zijn. Bassist Frederik Vanmassenhove kwam in 2010 bij de band, drummer Bert Guillemont in 2015. Dit is zonder twijfel de beste line-up die After All ooit heeft gehad.’

EXit: Waar staat After All momenteel in de Belgische metalscene?

Dries: ‘We mogen onszelf intussen tot de anciens rekenen. Maar we hebben dan ook een heel parcours afgelegd: van De Kelk in de begindagen, tot de Vooruit, AB, Lotto Arena, Graspop en noem maar op.’

EXit: Jullie zetten regelmatig buitenlandse tournees op. Plannen in die richting binnenkort?

Dries: ‘Ook in de internationale metalscene is After All intussen een vertrouwde naam. We hebben doorheen de jaren inderdaad in zowat heel Europa opgetreden, van Helsinki tot Athene en zowat alles daar tussen. We blijven ervan dromen om ook in de VS te gaan spelen. Het hing al een paar keer in de lucht, maar voorlopig kwam het er nog niet van. Hopelijk lukt het als de nieuwe plaat uit is.’

EXit: Jullie werken volop aan die nieuwe plaat, het tiende album ondertussen. Wat wordt het?

Dries: ‘Elk album vertelt een eigen verhaal. After All is niet het type band dat telkens weer op dezelfde formule voortborduurt. Wie ons werk kent, weet dat we doorheen de jaren een heel gevarieerd oeuvre hebben opgebouwd. De nieuwe nummers gaan heel breed. We leggen onszelf geen grenzen op. Sommige nummers zijn snel en hard, andere juist heel melodieus.’

EXit: Fijn om op vrijdag 22 februari nog eens in Brugge (Daverlo) op te treden?

Dries: ‘Jazeker! We hebben de voorbije jaren te weinig in onze eigen stad gespeeld. Vorig jaar stonden we na een lange afwezigheid nog eens in Het Entrepot – en straks dus in Daverlo. Het doet goed om na een intense periode in de studio weer energie op te doen door live te spelen. Dat we in Brugge optreden, betekent automatisch dat we heel wat oude bekenden zullen zien. We kijken dus ook uit naar de afterparty (lacht).’

EXit: Wat staat er voorts nog op de kalender van 2019 voor jullie?

Dries: ‘We werken naarstig verder aan het nieuwe album, al zullen we wellicht af en toe ook wat optredens doen. De nieuwe plaat verschijnt wellicht pas in 2020. Maar dan is het ook 25 jaar geleden dat ons debuut ‘Wonder’ verscheen. Wie weet is ook dat wel een feestje waard?’ (ADC)

http://www.afterall.behttp://www.ccbrugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: