Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Fotografe Ruth Decaesstecker creëert haar eigen Wonderland

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH


In de Brugotta hal Burg (in het A.C. ’t Brugse Vrije op de Burg) krijgt de Brugse fotografe Ruth Decaesstecker (°1980) van vrijdag 15 tot en met zaterdag 28 februari de muren cadeau om haar werk te tonen. Verwacht geen idyllische plaatjes op haar eerste solotentoonstelling ‘Analog Wonderland’, maar wel kunstzinnige beelden waarover een nostalgische zweem gedrapeerd hangt. De sfeer van oude, bijna vergeten zomers is in haar foto’s dan ook nooit ver weg.

 

Ruth Decaesstecker volgde studies Juweelontwerp aan Sint-Lucas Gent waar ze een master behaalde, maar ook de lessen Filosofie en Fotografie én La Condition Humaine eisten haar volle aandacht op. Enkele jaren en omzwervingen later ontdekte Ruth dat de oldschool analoge fotografie de perfecte katalysator was om haar eigen (analoge) wonderland te creëren. ‘Ik zweer bij het analoge aspect van fotografie’, stelt Ruth. ‘Voor mij is dat focus behouden, kijken en afduwen op het juiste moment. Dat roept een zekere spanning bij me op. Ik ben zo blij als een klein kind als ik mijn filmpje mag binnendragen om het te laten ontwikkelen en achteraf nog blijer als ik zie dat mijn foto’s goed gelukt zijn. Digitale fotografie boeit me totaal niet. Ik vind het zelfs soms lastig om een foto te nemen met mijn iPhone. Mijn werkmateriaal bestaat uit oude camera’s, 35 mm-film en Polaroid. Door analoog te werken, kan ik me uitleven en voel ik de uitdaging: kijken, wachten en dan klikken. Dat vormt voor mij de basis van echte fotografie. Dat ene sublieme moment dat ik via dat ene duw op het knopje kan vastleggen zonder mijn artistieke focus uit het oog te verliezen … Geweldig!’

Camera? Check!

De opdrachten van Ruth Decaesstecker situeren zich zowel in de commerciële als in de culturele sfeer. ‘Ik fotografeer communies en trouwfeesten, maar ook muziekgroepen kloppen op mijn deur voor fotoshoots. Voor Cultuurcentrum Belgica in Dendermonde heb ik ook al beelden geleverd. Daarnaast concentreer ik mij op kunstzinnig werk en daar steken ook af en toe wat weinig verhullende zelfportretten tussen. Ik heb geen voorkeur wat opdrachten betreft; die afwisseling zorgt er net voor dat mijn werk uitdagend blijft’, zegt Decaesstecker die nooit haar woning in Dudzele verlaat zonder camera in haar handtas.

Geen censuur in haar eigen wonderland

De expo ‘Analog Wonderland’ in de Brugotta Hal is haar eerste solotentoonstelling en daar is ze bijzonder trots op. Ze kan er ongecensureerd werk tonen. Dat haar foto’s doen wegdromen naar (lang) vervlogen tijden, hoort ze wel vaker. ‘Het is absoluut mijn bedoeling om een nostalgische laag over mijn foto’s te leggen. Ik wil een bepaalde schoonheid en warmte registreren. Ik ben een dromer en creëer graag mijn eigen wereld, zeg maar een eigen wonderland.’

Hoe de reacties zijn op haar werk? ‘Die zijn verdeeld’, zegt ze resoluut. ‘Sommige mensen vinden het supermooi, anderen vinden het griezelig. Eerlijk gezegd, die reacties interesseren me gewoonweg niet. Ik vind het zelfs soms opwindend dat mensen mijn werk niet snappen of het niet mooi vinden. Het is pure fotografie en het zijn geen gemaakte beelden. Je krijgt van mij niet het perfecte plaatje voorgeschoteld.’ (ADC)

www.ruthdecaesstecker.com en http://www.ccbrugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: