Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Bruges Swan Patrol legt fans in de watten op ‘Jundercoverparty’

 

In 2017 kreeg Bruges Swan Patrol op het podium van de Stadsschouwburg een Brugotta-Award in handen gestopt voor ‘meest originele coverband’. Voor Eerste Opperwachtmeester Frodo Neels (gitaar), Majoor Hannes De Caluwé (bas), Adjudant Tim Afschrift (drums) en Luitenant-Generaal Tijs Verbeke (zang en gitaar) een serieuze erkenning na jaren samen musiceren. Om hun fans en vrienden te bedanken, organiseren ze op zaterdag 9 februari in Studio Hall (Sint-Kruis) een ‘Jundercoverparty’ met diverse ‘zottigheden’.

EXit: Met ‘Jundercoverparty’ in Studio Hall lanceren een ‘nieuw’ partyconcept? Wat houdt dit in?

Tim Afschrift: ‘Met Jundercover Party willen we de aanwezigen een complete avond bezorgen. Niet enkel een concert waarna een ‘afterparty’ volgt, maar een concert waarna een volwaardige fuif volgt. Wat Jundercoverparty zijn eigenheid moet geven, is dat we de hele avond ‘in thema’ blijven. Hoe we dat doen, willen we nog niet helemaal prijsgeven, de nieuwsgierigen zullen moeten langskomen. We kunnen wel al meegeven dat er onder andere een tombola is met ‘in beslag genomen goederen’. De aanwezigen kunnen gratis lotjes voor de tombola verdienen op Jundercoverparty en gaan misschien met iets moois (en misschien iets volledig illegaals) aan de haal…’

EXit: Bruges Swan Patrol is een coverband. Is het een bewuste keuze om geen eigen nummers te brengen?

Tijs Verbeke: ‘We zijn een coverband begonnen als zijproject. In onze andere bands schreven we muziek, zaten we in de studio, moesten we werken aan nieuwe albums… Een coverband leek ons een leuke afwisseling: 100% focus op het spelen en uitvoeren van de muziek en geen druk om te schrijven. Ons zijproject groeide echter heel snel uit tot een heel groot project en onze andere bands werden on hold of stopgezet. We amuseren ons veel te hard met Bruges Swan Patrol en we willen ervan genieten.’

EXit: Welke covers prijken er op de setlist?

Hannes De Caluwé: ‘Rock classics uit het collectieve geheugen. Dat gaat van classics uit de jaren 60 tot heerlijke jaren 90 rock. In onze set vind je nummers van onder andere AC/DC, Deep Purple, The Kinks, Elvis, Dire Straits, maar ook van Pearl Jam, Radiohead, Lenny Kravitz…’

EXit: Welke ingrediënten zijn er nodig om een song in een goede cover om te toveren?
Frodo Neels: ‘Voor ons is een goede cover een nummer waar je jezelf helemaal in kan vinden of verliezen. We coveren nooit nummers waar we zelf niet van houden, we moeten ze voelen. Pas dan kan je ze oprecht brengen.’

EXit: Wat is de sterkte van Bruges Swan Patrol?
Frodo: ‘Ik denk die oprechtheid. We houden van de muziek die we brengen en we zijn alle vier echte podium beesten. We doen niets liever dan op een podium ons helemaal laten gaan en proberen van elk optreden iets unieks te maken. We vinden het belangrijk dat er ook ‘iets te zien’ is op het podium. En als het publiek zich dan ook helemaal laat gaan dan worden we daar oprecht héél gelukkig van.’

EXit: ‘Ba de Rijkswacht – dör wörde pas nen echte vent’: jullie treden altijd op in oude kostuums van de Rijkswacht. Welke filosofie steekt er achter die verkleedpartij?

Tijs: ‘Welke filosofie? Je weet wat ze zeggen van mannen in uniform, hé…’

EXit: Krijgen jullie daar vaak opmerkingen op?
Hannes: ‘Ja, zeker oud-rijkswachters vinden het geweldig om hun oude uniformen nog eens terug te zien in een andere context. Na een optreden is het ook soms wat zoeken om onze kepies en vesten terug te vinden. De fans poseren er immers graag mee op de foto.’

EXit: Voor de trouwe fans hebben jullie op zaterdag 9 februari een verrassing in petto?

Tim: ‘Wij verheven onze trouwe fans tot de rang van Bruges Swan Patrol Deputie. Ze ontvangen een badge en worden vanaf dan altijd voor getrokken. Corrupt tot op het bot zijn we. Op Jundercoverparty hebben we uiteraard ook het een en ander in petto voor onze Deputies.’ (ADC)

http://www.facebook.com/brugesswanpatrol

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: