Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Anima Eterna Brugge blaast meesterwerken nieuw leven in

 

 

Muziekfans, noteer de datum van zaterdag 9 februari en de locatie Kamermuziekzaal in het Concertgebouw. Op het programma Schubert en Berwald. De ene zeer bekend, de andere schier onbekend. Het orkest Anima Eterna Brugge (AEB) speelt in miniatuurversie, geleid door de jonge violist-dirigent Jakob Lehmann. Het programma werd eind vorig jaar ook op cd gezet, de hoes tekent een mysterieus Brugge.

 Sofie Taes (communicatie AEB): ‘Met dit programma blaast Anima Eterna Brugge twee 19de-eeuwse meesterwerken nieuw leven in. Schuberts Octet in F is een monument uit het kamermuziekrepertoire. Schubert breidde de bezetting van Beethovens vermaarde Septet uit met een extra violist. De melodievoering en de emotionele reis van ontreddering naar ontroering dragen onmiskenbaar de signatuur van de meester van Die Forelle.’

‘In tegenstelling tot Schubert is Franz Berwald tussen de plooien van de muziekgeschiedenis verzeild geraakt. In Zweden geldt hij desalniettemin als de belangrijkste en meest geliefde vaderlandse componist. In zijn Septet voor blazers en strijkers toont Berwald zich verrassend modern en origineel.’

EXit: Elk project van AEB komt met veel voorbereiding, zorg voor detail en experiment tot stand. Dat is dit keer ook niet anders?

Sofie: ‘Klopt, de musici maken gebruik van de nieuwste muziekwetenschappelijke inzichten, van originele bronnen en manuscripten, kritische edities, instrumenten uit de tijd en de omgeving van de componist, en eigentijdse speelmethoden die beschrijven welke speeltechnieken en -stijlen gangbaar waren. Het doel is daarbij steeds om zo dicht mogelijk te benaderen wat een componist in gedachten heeft gehad en zo te komen tot pure muziek, zonder stof en vernis, die beklijft en ontroert – ook eeuwen na datum.’

EXit: Wat maakt dit concert zo bijzonder ?

Sofie: ‘Voor de luisteraar is dit een unieke gelegenheid om grootse kamermuziek vanuit een uniek perspectief te verkennen. Het wordt uitkijken naar de bijzondere klankkleuren en timbres van de instrumenten die voor dit project bij elkaar werden gezocht en naar de interactie tussen de ensembleleden die perfect op elkaar zijn afgestemd. Voor de fans die er niet bij kunnen zijn op het concert van 9 februari biedt de gloednieuwe opname – met een prachtige detailfoto van een stukje Brugge op de cover! – soelaas. Overal verkrijgbaar vanaf medio april.’

EXit: Hoe belangrijk is Kamermuziek voor Anima Eterna Brugge?

Jos van Immerseel (stichter/dirigent): ‘Terwijl Anima organisch is gegroeid van kamermuziekensemble tot symfonisch orkest, vormt kamermuziek vandaag opnieuw een belangrijk en vitaal deel van ons repertoire. We zetten onze reis door de symfonische muziek uiteraard verder, maar we willen daarnaast onze basis verbreden door ook kamermuziek op het programma te nemen, en zo andere aspecten van het werk van grote componisten te doorgronden. Na de recente opname van het Octet van Mendelssohn toont dit project opnieuw hoe jonge musici samen met trouwe gezellen van Anima de geest van het orkest uitdragen in prachtige kamermuziek. Ik kijk dan ook vol vertrouwen uit naar onze toekomstige projecten.’ (LF)

Zaterdag 9 februari, 20 uur in Concertgebouw Brugge: Anima Eterna Brugge met muziek van Schubert en Berwald

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: