Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Nieuwsgierigheid en goesting, dat is wat mij drijft’

 

De jonge actrice en theatermaakster Anne-Laure Vandeputte zit boordevol plannen. Ze startte haar theateropleiding in Brugge, studeerde enkele jaren terug af als actrice aan het Antwerpse conservatorium en stond ondertussen in producties van onder meer FC Bergman en Lies Pauwels. Op donderdag 31 januari speelt ze in KAAP/De Werf ‘Millennialism’, haar eerste eigen voorstelling.

 EXit: Je bent opgeleid als actrice, maar je pakt nu ook uit met eigen werk?
Anne-Laure Vandeputte:
‘Ik voel me eigenlijk al altijd ook theatermaker. Ik pik overal ideeën op, op straat, in de tram, op de planken … Ik houd ze bij in een notitieboekje. Dit project rijpt al een tijdje in mijn hoofd. Ik ben er een tweetal jaar terug mee gestart en het leek me een goed moment om er nu ook echt voor te gaan.’

EXit: Je bent vertrokken vanuit je eigen leven?
Vandeputte:
‘We zijn heel intuïtief aan de slag gegaan. Kenneth Cardon, mijn ‘sparring partner’, en ik behoren tot de generatie ‘millennials’ en dat leek me een mooi uitgangspunt. We staan in de wereld als jongeren en we kijken rond. Waar ligt ons engagement? Wat is de taak van verbeelding in deze tijd? We zijn vooral bij dat laatste blijven hangen. Ondertussen zijn we steeds verder van het thema gaan wegdrijven. We zijn nu een verhaal aan het ontwikkelen over een broer en een zus met een moeder die al jaren in bed ligt. We werken vanuit eigen teksten, maar even goed zullen er heel wat tekstloze momenten zijn. ’

EXit: Wordt het een dansante voorstelling?
Vandeputte:
‘Noch Kenneth, noch ik zijn als danser opgeleid, maar er zullen heel wat fysieke elementen in de voorstelling zitten. We vinden het heel interessant om dat te onderzoeken. Net omdat we die achtergrond niet hebben, komen we soms bij heel interessante beelden uit. Beelden waar heel veel twijfel en breekbaarheid in zit en net dat kan heel mooi zijn.’

EXit: Wandaat is een ‘maakplatform’?
Vandeputte:
‘Ik wilde niet vanuit mijn eigen naam creëren en koos voor een collectief waar ruimte is voor veel en vaak wisselende makers. Ik werk nu met Kenneth Cardon. Kenneth is heel recent afgestudeerd aan het Antwerpse conservatorium. Zonder hem zou dit een heel andere voorstelling geworden zijn. Zijn inbreng is cruciaal.’

EXit: Net als die van de andere makers?
Vandeputte:
‘Zeker. Voor de enscenering hebben we Jens Burez ingeschakeld. Hij is artdirector, filmmaker en beeldend kunstenaar. Ook hij zit mee in het maakproces en zijn beeld wordt belangrijk in de voorstelling. Fauve Ryckebusch staat in voor de kostuums. Marthe De Ruysscher is een jonge regieassistente die onze ideeën bijhoudt en feedback geeft. Ze is eigenlijk ons extra paar ogen. Het is echt heel fijn om op die manier met vijf jonge makers aan een stuk te werken.’

EXit: Zijn er ook andere makers die je inspireren?
Vandeputte:
‘Er zijn heel veel dingen die ik mooi vind om naar te kijken, maar er is nog een groot verschil tussen wat op de scène te zien is en de manier waarop makers te werk gaan om tot dat resultaat te komen. Ik houd vandaag overal mijn ogen en oren open, ook wanneer ik als actrice in een voorstelling sta. Recent speelde ik in een productie van FC Bergman die altijd voor prachtige beelden zorgt. Ik werk nu ook met actrice en regisseuse Lies Pauwels. Zij vertrekt volledig vanuit improvisatie en dat heeft mij voor deze voorstelling enorm geïnspireerd.’

EXit: Waar wil je uiteindelijk landen met Wandaat?
Vandeputte:
‘Als jonge maker heeft het wel wat voeten in de aarde om een eigen project op te zetten. We konden starten dankzij de steun van heel veel verschillende huizen, onder meer Monty Kultuurfaktorij, C-Mine Genk, Stad Antwerpen en KAAP. Telkens kleine fondsen, maar het lukt ons wel. Wat mij vooral drijft, is mijn nieuwsgierigheid en goesting om verder te gaan en te zien waar dit pad naartoe leidt.’ (SD)

 

http://www.KAAP.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: