Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De wolkenfluisteraar in Stef Van Alsenoy

Foto Peter Debruyne

Luister naar de wolken, ze vertellen op elk moment van de dag een ander verhaal. Dit devies heeft fotograaf en sounddesigner Stef Van Alsenoy goed begrepen. In zijn tentoonstelling ‘Mono no aware’ in het Concertgebouw toont de Vlaams-Brabander prachtige minimalistische foto’s en time-lapsen van wolken, symbolisch voor de vluchtigheid van het leven die letterlijk boven ons hoofd hangt. Nog tot 20 februari 2019 te bezichtigen tijdens Concertgebouw Circuit of voor, tijdens of na een voorstelling.

‘Mono no aware’ is een Japanse uitdrukking die een intens bewustzijn van de tijdelijkheid en vergankelijkheid van het leven beschrijft. ‘Deze manier van kijken naar de wereld laat toe om zowel de schoonheid en broosheid van het tijdelijke, als de melancholie van het vergankelijke te koesteren’, zegt Stef Van Alsenoy. ‘In wolken vind ik deze definitie terug. Wolken zijn in alle facetten voor mij belangrijk als stilstaand beeld. Tegelijkertijd zit er ook heel veel elegantie en schoonheid in de bewegingen ervan. Kijk naar de dynamiek, hoe wolken ontstaan en hoe ze terug oplossen in de lucht. In mijn fotowerk probeer ik die kracht en eindigheid te registreren zonder te regisseren. Als ik ’s morgens buitenkom, is de lucht het eerste waar ik naar kijk. Elke dag is compleet anders. Het is een apart landschap op zich dat zich boven ons klassieke landschap afspeelt.’

Pure tai chi

Op de tentoonstelling zijn verschillende soorten wolken te zien. Zo heeft Van Alsenoy onder meer de klassieke cumulus (stapelwolk) en de altocumulus lenticularis (lenswolk) vastgelegd. Verwacht geen idyllische plaatjes van blauwe lucht met witte accenten, maar krachtige zwart-witte registraties van het wolkendek. Zwart-wit, maar toch zoveel kleur in het beeld door de vele schakeringen die de fotograaf weet bloot te leggen. En de bewegingen van de ‘zichtbare waterdampen’ zijn haast pure tai chi en dus perfect passend aan de muren van het Concertgebouw, het huis waar dans, expressie en poëzie hand in hand gaan. Zijn foto’s geven het gevoel dat je door een raam naar het dreigende zwerk aan het loeren bent. Wolken zijn zo invloedrijk in ons leven. Ze zorgen voor het licht en bepalen op deze manier vaak ons humeur van de dag.

Luchtschouwspel rond de Toblerone-berg

Fascinerend zijn ook de time-lapsen-met-dreigende-ondertoon die Stef Van Alsenoy ons voorschotelt. Zo trok hij een aantal dagen naar de Matterhorn, de karakteristieke Toblerone-berg, en legde daar een prachtig gevecht van de natuur vast waaronder hij een donkere soundscape monteerde. Zo veel boeiender om naar te kijken dan het gemiddelde televisieprogramma. Net zoals haardvuur en schuimkoppen van de zee altijd esthetisch kijkspektakel opleveren. ‘Ik heb drie dagen in de buurt van de Matterhorn vertoefd’, vertelt Stef. ‘De eerste dagen viel er in de lucht niets te beleven, op de derde dag had ik prijs door een stormweer. Het is zo onvoorspelbaar, maar dat maakt mijn werk tegelijk zo spannend. Veel hangt ook van het toeval. In enkele minuten krijg je vaak een heel ander luchtschouwspel te zien. Ik maakte eerder trage time-lapsen, in gemiddeld een minuut per halfuur zie je de dartele en roterende vormen van wolken voorbijschuiven.’ (ADC)

http://www.concertgebouw.be/nl/stef-van-alsenoy-mono-no-aware

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: