Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Nieuw project van Erfgoedcel Brugge rond herinneringen en erfgoed

 Vijf jaar geleden al lanceerde de Brugse Erfgoedcel Souvenirs. Dit project voor senioren telt intussen zes herinneringskoffers, met telkens een schat aan materiaal (voorwerpen, oude foto’s, verhalen, filmpjes…) rond het leven zoals het vroeger was. Het werd een succesverhaal waarmee heel wat woonzorgcentra binnen en buiten Brugge aan de slag gingen.

Anno 2018 konden de koffers een opfrisbeurt gebruiken, zowel inhoudelijk als praktisch gezien. De tijd staat immers niet stil, zowel bewoners als personeel van woonzorgcentra veranderen. Nieuwe voorwerpen, extra uitleg bij oudere voorwerpen en een handiger verpakking drongen zich op. Het resultaat hiervan is vanaf vandaag te zien.

Huiselijke Hoekjes

Aangemoedigd door het succes van Souvenirs zocht Erfgoedcel Brugge een extra formule om senioren en erfgoed te verenigen.

Ina Verrept: ‘We vonden een gesprekspartner in CM-Woonzorgcentrum Engelendale. Pratend met hen en met andere betrokkenen, kwam het concept van de reminiscentiekamer in beeld. Dit is een volledig ingerichte kamer in de stijl van toen, waar bewoners van woonzorgcentra in samenkomen om herinneringen op te halen.’

‘Niet elk woonzorgcentrum heeft echter de mogelijkheid om dergelijke kamer te voorzien. Hierdoor vroegen we ons af of de sfeer van zo’n ruimte ook niet kan worden opgeroepen op verschillende plaatsen in een woonzorgcentrum; dus zonder alles in één ruimte te concentreren. Zo werd het idee van de Huiselijke Hoekjes geboren.’

EXit: Het opzet oogt eenvoudig.

Verrept: ‘Zeker. Nodig is een verplaatsbare wand, enkele oude voorwerpen, een selectie foto’s, een streepje muziek, zaken die kunnen ontleend worden bij Erfgoedcel Brugge. Alle onderdelen verwijzen naar één kamer: de woonkamer, keuken, badkamer of slaapkamer. Het woonzorgcentrum bouwt op, vult aan met eigen meubeltjes en attributen en zorgt voor de finishing touch. Bij elke ‘kamer’ worden toegankelijke vragen aangeboden over hoe men vroeger leefde. Deze moedigen de bewoners aan om met een begeleider, een familielid of vriend ervaringen uit te wisselen en herinneringen op te halen. Maar evengoed beleven bewoners er op zichzelf een moment van rust en herkenning. ‘ (LF)

Zowel de Souvenir-koffers als de Huiselijke Hoekjes zijn gratis te ontlenen bij Erfgoedcel Brugge. Praktische info en reservatie: www.erfgoedcelbrugge.be/herinneringen.

 Meer info over dit project algemeen: ina.verrept@erfgoedcelbrugge.be of

050/44 50 47.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: