Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De EXit-Awards 2018

 Januari: Het nieuwe (verkiezings)jaar werd stevig ingezet met de bekendmaking van de plannen voor de nieuwe Beurshalle. Sober, stijlvol, modernistisch, oprecht gevoelig’, het ontbrak niet aan goede credits. Ook opgevallen, Brugse letteradepten ontwierpen de ‘Colard Mansion’, een hedendaags Mansionfont (alfabet).

   Februari: Elf Europese musea, met Musea Brugge als trekker, zetten een schat aan informatie over de schilderijen van Jan van Eyck online. De website heet Closer to Van Eyck en bundelt detailopnames van zijn volledige oeuvre.

Ook nieuw: Brugge heeft een stadsdichter(es). Tania Verhelst belooft twaalf gedichten over een periode van twee jaar.

  Maart: Kunstencentrum KAAP, een recente fusie van het Oostendse Vrijstaat O. en het Brugse De Werf, belandt in woelig water. De tering moet naar de nering, enkele trouwe medewerkers moeten opstappen. KAAP zoekt een nieuwe start. En niet alleen De Werf treurt bij het overlijden van haar oprichter en jazz-icoon Rik Bevernage.

  April: De tentoonstelling Haute Lecture in Groeninge is genieten van topstukken uit de wereld van de boekdrukkunst. Zoals: het allereerste gedrukte boek in Vlaanderen uit 1473.

Nieuwe aanwinst in de Sint-Jakobsstraat: onze huiscartoonist Marec richt samen met Vlaanderens meest gelezen thrillerauteur Pieter Aspe De Loge op, een koffiehuis én uitgeverij.

  Mei: Het blijft soms wat onderbelicht, maar het tweejaarlijkse accordeonfestival Airbag is een blijver en een klepper met 20 concerten, honderd accordeons, dans, zang, volksspelen en muziek van Nirvana tot Schubert.

  Juni: Brugge is een troefkaart rijker: de Triënnale. Binnen- en buitenland reageerde positief en de pers haalde superlatieven boven. Ook dit wordt een blijver, drie- of tweejaarlijks.

  Juli: Tropische temperaturen zorgen voor een geslaagde festivalzomer. Onder meer Vama Veche, Burgrock, Cactusfestival, Brugge Tripel Dagen, Uitwijken, Cirque Plus en Klinkende Kroegen trakteren duizenden cultuurliefhebbers op een gezonde portie decibels en ontspanning.

  Augustus: Na een puike editie van het Cactusfestival maakt augustus plaats voor het MAfestival, WeCanDance en Bomboclat in Zeebrugge en Moods!, de jaarlijkse afspraak voor sfeervolle concerten op Burg en pleinen (Benenwerk).

  September: Het Concertgebouw verwelkomt een nieuwe, grote speler: Brussels Philharmonic en intendant Gunther Broucke. Orkest en Vlaams Radio Koor brengen hier dit seizoen meer dan tien producties. Nog een grote speler: de vernieuwde De Republiek, een parel aan de Brugse kroon. Nieuwkomer Pachafest steekt zijn neus aan het venster.

  Oktober: De politici spelen hun troeven uit: verkiezingen! De beloften zijn niet minnetjes: een nieuwe Triënnale, een literatuurfestival, een nieuw profiel voor het Guido Gezellemuseum…

  November: De Brugse Erfgoedkoepel (milieu- en erfgoedverenigingen) maakt, ten behoeve van het nieuwe stadsbestuur, een tienpuntenprogramma bekend. Interessante ideeën voor de toekomst van deze stad.

 December: EXit gaat, naast de papieren uitgave, voortaan ook online. Wie het magazine online wil lezen, surft best naar http://exit.gemeentemagazine.be/ Lees ook onze Facebookpagina en de dagelijkse berichten op onze webstek www.exit.be. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: