Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Seven Oaks doet het Unplugged in Daverlo

 

foto: Bert Van Ppucke

Seven Oaks, een relatief nieuwe Brugse band, kon in 2017 voor het eerst ‘scoren’. Het trio rond Berth Van Poucke (zang), Nicolas Delfosse (gitaar) en Bart Parmentier (bas) won de prijs voor ‘strafste band’ tijdens de eerste editie van de Brugotta Awards. Dat die prijs in de juiste handen terechtkwam, zullen ze op vrijdag 21 december nog eens bewijzen tijdens een Unplugged-concert in zaal Daverlo (Assebroek). In het voorjaar van 2019 volgt dan hun eerste EP.

 

Berth Van Poucke: ‘Nicolas had in 2014 op zijn Facebookpagina een post geschreven over zijn project ‘Nicolas & Friends’ waarbij hij een aantal van zijn gitaarschetsen aan zijn muzikale vrienden schenkt. Ik heb toen een visje gegooid en ik kreeg prompt een negentigtal van die schetsen voorgeschoteld. Daaruit heb ik er acht gekozen om een song van te maken. In de Bear Cave Studio van Philippe Lefief hebben we voortgewerkt aan die ideeën en hebben we elkaar ook beter leren kennen. Daar is onze vriendschap voelbaar geworden dankzij de interpretatie die ik gaf aan zijn muziek. Het klikte. Een week later is Bart erbij gekomen.’

EXit: Mogen we de muziek van Seven Oaks algemeen omschrijven als ‘droompop’? Of is dat te kort door de bocht?

Berth: ‘Dat is misschien iets te kort door de bocht. Mijn teksten voor Seven Oaks snijden vaak en herbergen veelal een diepere bodem die niet zo dromerig is. Mijn melodieën en stemtimbre zijn dan misschien wel eerder aan de dromerige kant.’

EXit: Jij schrijft de songs voor Seven Oaks. Hoe pak je dat aan?

Berth: ‘Zoals veel songwriters: starten vanuit een compositie met akkoorden. Daar zet ik zelf enkele zanglijnen op, nog geen tekst. De beste stukken haal ik eruit en dan knip en plak ik tot ik een geheel heb en dan ga ik op zoek naar een goede tekst. Met deze goede basis kunnen we dan verder de song afwerken. Het is dus een chronologisch proces. Nicolas komt af met een idee, Bart en ik geven daar een interpretatie aan. Het is een puzzel die we samen maken.’

EXit: Jij bent vooral bekend als beeldend kunstenaar. Had je al zang- en podiumervaring? Of is dit allemaal nieuw voor je?

Berth: ‘Op het vlak van creativiteit is dit geen nieuw terrein voor mij omdat ik ook in mijn muziek op zoek ga naar een gevoel. Dat doe ik dus ook in mijn beeldend werk. Als ik met ijzer werk, geeft dat een heel ander gevoel dan dat ik in steen of met hout zou werken. Ik werk met de middelen die ik heb. Als ik een compositie van Nicolas krijg, dan ga ik aan de slag met dat materiaal.’

EXit: Jullie zitten in de afwerkingsfase van een eerste EP die volgend jaar half februari zou moeten verschijnen?

Berth: ‘Op onze Facebookpagina en op Soundcloud kun je al enkele demoversies horen. De afgewerkte songs zullen uiteraard nog anders klinken. Voor de opname van onze EP werkten we samen met producer Pieterjan Seynaeve die ook nog eens zijn stempel heeft gedrukt op de songs.’

EXit: Jullie hebben ook een crowdfundingscampagne opgestart?

Berth: ‘De tijden zijn veranderd: platenfirma’s werken helemaal anders dan vroeger. Beginnende bands hebben het moeilijker om zich kenbaar te maken. Het kost allemaal veel geld om een EP uit te brengen. We hebben wel wat steun nodig. We ‘schooien niet’, want de mensen die ons steunen krijgen waar voor hun geld, tot zelfs een klein etsje in de cd-hoes.’

EXit: Op het concert van 21 december in Daverlo krijgen jullie versterking van Nicolas Vlaeminck (gitaar/soundscapes) en Jan De Smet (drums/percussie).

Berth: ‘Een goede aanwinst voor Seven Oaks, want deze sympathieke en creatieve mensen bijten zich vast in onze muziek. De bijzondere sfeer tijdens onze repetities lijkt mij een goede graadmeter voor de komende concerten. Ook wij zien uit naar 21 december!’ (ADC)

http://www.sevenoaks.band

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: