Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Dokter Clarysse, ongecensureerd

 De bekende Brugse dokter Clarysse, een autoriteit op het gebied van (borst)kankerbestrijding, heeft zijn intense periode als arts samengevat in een 210 pagina’s tellend boek. ‘Ongecensureerd’ benadrukt de auteur, want hij wil blijkbaar nog eens zijn woelig verhaal bekend maken. Een boek (in eigen beheer) dat de waarheid niet schuwt.

Dr. Albert Clarysse (°1936, Izegem) herbeleeft zijn jeugdjaren tijdens de oorlog en de strenge opvoeding in de lagere school en het college in Izegem. Pas aan de universiteit vond hij zijn gading. Expo 58 overtuigde hem dat hij zich moest specialiseren in de Verenigde Staten. Hij bracht het er tot Assistant Professor of Medical Oncology aan de University of Utah in Salt Lake City. Omdat zijn specialiteit praktisch onbestaande was in België, besliste de 37-jarige canceroloog in 1974 naar België terug te keren. Het AZ St.-Jan in Brugge werd zijn eindbestemming.

Borstkankerkliniek

Zijn Amerikaanse opvattingen botsten algauw met die van de directie. Zeer geliefd en geapprecieerd door zijn patiënten, werd hij la bête noire in het AZ. Canceroloog Clarysse zag veel ruimte voor verbetering in de aanpak van kankerpatiënten. Hij maakte dit duidelijk in woord en schrift. Dit werd hem niet in dank afgenomen door de Orde der Geneesheren. Samen met enkele collega’s organiseerde hij een borstkankerkliniek, die tot de best gekende van het land hoorde.
Op 70 jaar op pensioen, begon een tweede leven, al even druk als het eerste. Ondertussen, tweeëntachtig geworden blikt hij terug op een boeiende carrière. (LF)

Dr. Albert Clarysse, Ongecensureerd, 210 blz, 20 euro. Verkrijgbaar bij de auteur (Augustijnenrei 3, Brugge)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: