Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Ratmosphere is een nieuwe muzikaal verbond tussen de broers Serruys

 

 

Bezige broers, die Robin (29) en Brecht (26) Serruys. Terwijl ze nog maar heel recent met hun band Soviet Grass de cd ‘Night and Day Night and Day I Dream’ op de mensheid hebben losgelaten, stampten de muzikale Bruggelingen ondertussen alweer een nieuwe groep uit de kleigrond. Ratmosphere is de naam en van harte welkom in het Brugse muzieklandschap.

Het woord ‘onthaasting’ vind je momenteel nog niet terug in het woordenboek van de brothers Serruys, want met hun nieuwe groep Ratmosphere razen ze in een hels tempo door het jaar 2018. Nog maar net opgericht, al twee cd’s gereleased (‘The Gallery’ en ‘This Is Your Logo’), enkele Europese optredens achter de kiezen, al nieuw materiaal klaar voor een derde schijf en nu volop klaar voor de podia. De groepsnaam hebben ze geplukt uit een verkeerd begrepen zin van het nummer ‘Shutout’ (op de plaat ‘Nite Flights’) van The Walker Brothers: ‘We must freeze off/This atmosphere’. Atmosphere werd dus als Ratmosphere geïnterpreteerd.

EXit: We kennen je als drummer van Soviet Grass, maar blijkbaar had je nog energie over voor een nieuw project?

Brecht Serruys: ‘Samen met Robin ben ik dagelijks met muziek bezig. Inspiratie is er altijd. Ratmosphere is vrij organisch ontstaan. We maken permanent muziek, maar dat sloot niet altijd aan op het repertoire van Soviet Grass. Daardoor hadden we opeens genoeg materiaal om een tweede band op te richten.’

EXit: Soviet Grass speelt rauwe, vuile bluesrock. Ratmosphere tapt uit een ander vaatje?

Brecht: ‘Als ik enkele termen op deze nieuwe band mag kleven, dan kies ik voor lofi en synthpop waarin zelfs ook bepaalde discovibes zitten verwerkt. De muziek is hedendaagser, maar ook eigenzinniger. Dat brengt wel een zekere vrijheid met zich mee.’

EXit: Jullie vormen samen een duo. Hoe is de taakverdeling tussen de broers?

Brecht: ‘Robin schrijft de songs en is ook de zanger en de gitarist van Ratmosphere. Ik sta in voor het drumwerk, de synths en de percussie. Al de rest wordt op een creatieve wijze ingevuld aan de hand van samplepaths.’

EXit: Botst het vaak tussen jullie?

Brecht: ‘Neen, hoor, we werken harmonisch samen en we zijn allebei gepassioneerd met muziek bezig. We werken voor hetzelfde doel, we zetten de zeilen in dezelfde richting. Als we al eens van mening verschillen, dan geraken we er snel uit. Robin is het gezicht van de groep en komt vaak met nieuw materiaal op de proppen. Tijdens het opnameproces is hij wel de prominente figuur, maar hij laat me daarbij ook een grote rol spelen. Voor het live-aspect moeten we alles goed bekijken hoe we het concreet invullen. We staan maar met twee op podium, dus moeten we alles wat minimaliseren wat betreft bas en samples.’

EXit: Jullie zijn pas in april ‘officieel’ gestart en toch prijken er al twee cd’s op jullie conto?

Brecht: ‘We hadden al samen wat muziek klaar, maar we waren er nog nooit mee naar buiten getreden. In het voorjaar kregen we twee mooie concertaanbiedingen die we niet konden weigeren. Zo is de bal vlug aan het rollen gegaan.’

EXit: Die optredens waren in Italië en Zwitserland, in het voorprogramma van Warhaus.

Brecht: ‘Warhaus is een zijproject van Balthazar. Met Balthazar hadden we met Soviet Grass al in Europa enkele voorprogramma’s gespeeld. We kregen twee voorprogramma’s voor Soviet Grass aangeboden, maar op logistiek vlak lukte het niet voor de andere bandleden om dit te doen. Robin en ik hebben dan de klok rond gerepeteerd om met Ratmosphere in te vallen.’

‘We voelden op deze repetities dat het goed zat, maar het was toch vrij stressvol voor ons. Robin had immers nog nooit live gezongen. De optredens werden gesmaakt bij het publiek en bij Warhaus zelf, de reacties waren achteraf goed. Een opsteker.’ (ADC)

De muziek van Ratmosphere vind je terug op Spotify en op hun Facebookpagina.

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: