Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Avondlijk genieten in Brugse Musea

 

Geboeide bezoekers van de Brugse musea om 17 uur de deur wijzen wegens sluitingstijd, het blijft een heikel punt. Musea Brugge wil daaraan verhelpen door één (derde) donderdagavond per maand de deuren open te houden tot 21 uur. Ze hoopt hiermee zowel de Bruggeling (na de kantooruren) als de toerist te verleiden tot het bijwonen van een nocturne. Het campagnebeeld is op zijn minst opmerkelijk te noemen: een geeuwende Margaretha Van Eyck die uitnodigt.

Op donderdag 20 december kan men in het Volkskundemuseum genieten van de kerstsfeer. Vertelster Renata Bruggeman neemt je mee naar de oorsprong van kerst. Waarom valt Kerstmis op 25 december? Waarom hangen we rode bollen in de boom, en vanwaar de rode bessen aan de hulst? En hoe zit dat nu met die maretak?

Op donderdag 17 januari 2019 is het Sint-Janshospitaal aan de beurt. Even de pauzeknop aanzetten en ingaan tegen het razen van de tijd. Daarom zetten ze de klok die avond stil in het museum. Ze keren terug naar het langzame ritme van de kloosterlingen, in de stille wintertijd, een periode waarin zelfs de natuur pauzeert. Ze doen dat op twee manieren. Enerzijds zijn er op verschillende momenten ‘Slow Art Talks’: langer stilstaan bij één kunstwerk en dan zoveel meer zien. Zo ontdek je details waar rijke verhalen achter schuil gaan. Elk half uur – vanaf 17.30 uur – start er een nieuwe Slow Art Talk in de ziekenzalen.

Voorts staan op de grote zolder twee yogasessies op het programma. Net zoals men het beste uit de schilderijen haalt, haal je zelf het beste uit geest en lichaam. Ze werken aan de gezondheid op een plek waar dat eeuwen lang het geval was. Men beleeft deze hedendaagse yogasessie onder een eeuwenoud dakgebinte, en dat is een bijzondere ervaring op een unieke locatie.

Yoga onder een eeuwenoud dakgebinte

Daarnaast kun je op de grote middeleeuwse zolder kun je volledig ontspannen en onthaasten tijdens twee yogasessies. Je kunt aansluiten om 18u of om 19u30. Elke sessie duurt een uur. Je voelt je helemaal herboren na deze yogasessie onder een eeuwenoud dakgebinte. Een heel bijzondere ervaring op een unieke locatie. Concreet: om 18 uur: herstellende yoga met Melanie Surmont; om 19.30 uur: yin yoga met Karel Ingelaere van Pure Yoga. Deelname is gratis en inschrijven hoeft niet, maar breng indien mogelijk wel je eigen yogamat en/of bolster mee. Omkleden kan in een aparte gemeenschappelijke ruimte. Er is geen douche aanwezig.

Op
donderdag 21 februari 2019 tenslotte staat het Groeningemuseum op het programma. De inhoud hiervan wordt later bekendgemaakt. (LF)

Praktisch: Bezoekers betalen telkens het reductietarief, d.w.z. 10 i.p.v. 12 euro (Groeningemuseum & Sint-Janshospitaal) & 5 i.p.v. 6 euro (Volkskundemuseum). Kinderen -18 jaar: gratis

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: