
Hilde Kuypers (Foto Stijn Vos)
Damme, stad van restaurants en vier tweedehands boekenwinkels, timmert vol overtuiging aan een kunstig(er) imago. Zo kunt u er nog tot 2 december terecht voor een kunstzinnig parcours dat vertrekt in ’d’Oede Schole’ en in het teken staat van ‘verhalen’, onder het motto ‘Er was eens….’. Dit kunstenfestival is een creatie van vzw Stichting Ijsberg en zowat de tegenhanger van het zomerse Watoufestival. Ze krijgt het leegstaande schoolgebouw de komende vijf jaar ‘in concessie’ om het kunstenfestivalgebeuren in Damme op de kaart te zetten.
Voor het najaar 2019 is er ook een ruime samenwerking voorzien tussen Stichting Ijsberg en Galerie Indigo om het indigojaar verder uit te bouwen. Naast het luik van het kunstenfestival zal er ook plaats voorzien worden voor workshops, lezingen en een tentoonstelling met etnisch textiel rond het thema indigo. De praktische uitwerking is in de maak.
Na het literaire kunstenfestival is het vanaf begin december de beurt aan Kunstgalerie Indigo, die haar dertigste verjaardag viert. Te midden van haar eigen aanbod aan etnische kunst ruimt organiseert galeriehoudster Hilde Kuypers vanaf 2 december een expositie van twee kunstenaars met een zeer uiteenlopend parcours. Zo stelt André Navez er tentoon met geometrisch muraal werk in beton met kleurpigmenten in reliëf. Zijn werk is abstract, het kleurgebruik subtiel en sober. Ook de witte raku-potten en -schalen van keramist Rudie Delanghe zullen er te zien zijn. Sober en strak in vormentaal.
Zowel winkel als galerie
Hilde startte haar Dammeverhaal op 3 december 1988. Ze groeide op in Brussel, waar haar moeder een kunstgalerie runde met abstacte constructivistische kunst. Zelf volgde ze een opleiding tot handweefster, waarna ze naar West-Vlaanderen verhuisde. Ze belandde verhuizingsgewijs eerst in Moerkerke en verhuisde nadien naar Damme op de huidige locatie. Voordien volgde ze een textielopleiding en verbouwde ze intussen het zwaar verwaarloosde pand van de vroegere dancing Ell Torro, toen de favoriete plek voor swinging Brugge.
Haar droom was een plek te bouwen die zowel winkel als galerie is, met een accent op etnische juwelen en etnisch textiel. Stukje bij beetje verwierf Indigo een trouw publiek op dat regelmatig getrakteerd wordt op thema-tentoonstellingen. Sinds enkele jaren is ook het kledingaanbod ook belangrijk geworden. Hilde specialiseert zich in originele kleding voor vrouwen boven de 40 jaar. ‘Waarom? Er is weinig keuze voor een steeds grotere groep vrouwen die zich bewust wensen te kleden met modekleding van duurzame én degelijke materialen, met vrouwelijke lijnen en hedendaagse modellen’, zegt Hilde Kuypers. Ook het bredere assortiment in de winkel ademt Hildes passie voor indigo, het blauwe goud waarmee al eeuwenlang stoffen geverfd worden over de hele wereld. In zijn synthetische vorm is indigo het pigment waarmee jeans geverfd wordt. Hildes passie voor indigo lees je af uit het aanbod in de winkel. Deze wereldkleur speelt een zeer grote rol bij het verven van traditionele stoffen uit verschillende continenten gaande van China over Japan, Afrika tot Latijns-Amerika.
Alles in het teken van indigo
Het dertigste levensjaar van de galerie staat dan ook helemaal in het teken van deze boeiende kleur. Er worden komen lezingen en workshops gehouden, en er komt een jaar van workshops en een tentoonstelling (2019) van etnische en hedendaagse kunst gedurende het hele jaar 2019. (LF)
Vind ik leuk:
Like Laden...