Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘La Deuxième’ in (Brugse) première

Bureau Delstreau

 

Vier jaar na hun debuut ‘Egoïste’ laten de jonge Brugse cinéasten Jelle Stroo en Stephanie Delbecque hun tweede langspeelfilm op de wereld los. ‘La Deuxième’ vertelt het verhaal van Jean Barreau, een wispelturige man die een commune leidt op het Franse platteland waar hij mensen een tweede leven belooft. Camille, één van de inwoonsters, loopt er al snel haar dubbelgangster tegen het lijf waardoor ze gelooft dat Jean zijn belofte letterlijk waar kan maken.

Jelle Stroo: ‘Dat idee van een tweede leven is ontsproten uit iets wat een vriend me heeft gezegd. Hij was aanwezig tijdens de aanslagen in Parijs, hij bleef gelukkig ongedeerd, maar zei me daarna ‘On a qu’une vie, mais moi j’attaque la deuxième’. Dat deed me stilstaan bij het feit dat iedereen wel zo’n sleutelmoment heeft. Een gebeurtenis waarbij men plots nadenkt in termen van ‘een leven vóór’ en ‘een leven na’ dat ingrijpende moment. Hoe je dat nieuwe leven aanpakt, inspireerde me tot het schrijven van de plot.’

EXit: ‘La Deuxième’ is opnieuw een Franstalige film geworden. Een bewuste keuze?

Jelle: ‘Eerder een toevallige samenloop van omstandigheden. Stephanie en ik woonden in Parijs tijdens de productie van ‘Egoïste’ (waar de film zich afspeelt, red.). Daar hebben we ook heel wat mensen leren kennen die ons hebben geholpen met het proces. Ondertussen wonen we alweer vier jaar in Brussel, maar hebben we toch met, grotendeels, dezelfde ploeg ‘La Deuxième’ gemaakt. Die ploeg, in combinatie met een geschikte Franse locatie, resulteerde organisch in een Franstalige film.’

EXit: De setting van de film was ook jullie verblijfplaats tijdens de opnames.

Jelle: ‘Inderdaad. De opnames hebben net geen twintig dagen in beslag genomen en tijdens die periode hebben we met de voltallige ploeg in datzelfde huis gewoond waar de film zich afspeelt. Dat was redelijk hectisch en intens, maar we hadden allemaal hetzelfde doel voor ogen en iedereen ging er dan ook voluit voor.’

EXit: Jullie debuutfilm ‘Egoïste’ werd internationaal vertoond?

Jelle: ‘De film heeft in België en Parijs gespeeld en werd ook geselecteerd voor het filmfestival van Peking. Dat was een licht surrealistische, maar fantastische ervaring.’

EXit: Welke horizonten zullen er nu verkend worden?

Jelle: ‘We hopen om opnieuw vertoningen op diverse locaties te plannen en dit keer richten we ook onze pijlen op het filmfestivalcircuit. Voorlopig zijn er echter nog geen concrete plannen. De film is nog maar net afgewerkt en we hebben ons voluit gefocust op de première.’

EXit: De première vindt plaats op 30 november in cinema Lumière. Back to the roots?

Jelle: ‘Dat klopt. We werken met een internationale ploeg: Belgen, Nederlanders, Fransen een Italiaan en een Amerikaan, maar Stephanie en ik zijn van Brugge. Eén van onze acteurs, Gert De la Marche, is ook een Bruggeling, net als zijn vriendin Julie die mee instond voor de art direction. Zelfs mijn zus verzorgde de catering. In dat opzicht kun je toch wel spreken van een Brugse film. We zullen ook met de voltallige cast en crew, met uitzondering van onze cameraman, aanwezig zijn op de première. Het wordt een mooie avond.’ (LIESELOT DE DEURWAERDER)

La Deuxième: vrijdag 30 november om 20 uur en zondag 2 december om 11 uur in cinema Lumière. Tickets via www.lumierecinema.be. Meer info: facebook.com/filmladeuxieme

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: