Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Fietsen door het najaarsprogramma van Cactus Muziekcentrum (deel 2)

Lubomyr Melnyk (foto Quinetta)

Na een succesvol muzikaal voorjaar en een schitterende hete zomer richt Cactus Muziekcentrum alweer volop zijn pijlen op een goedgevuld najaar. Wannes Belaen (productie) en Felix Van de Loock (programmatie Cactus Club/More Music!) geven graag duiding bij de binnen- en buitenlandse artiesten en groepen die straks in onze stede hun decibels zullen produceren.

   EXit: Op zaterdag 17 november staan in de Biekorf twee Amerikaanse groepen die mij onbekend zijn: Darto en Wand?
Felix: ‘De avond draait natuurlijk in de eerste plaats rond het fantastische Wand. Wie zijn rockbands graag psychedelisch heeft, herkent frontman Corey Hanson misschien als de sidekick van de fuzzkoning Ty Segall. Met zijn eigen Wand trekt hij het gitaarregister helemaal open en speelt hij met garage, psych, indie én glamrock. Voor fans van T.Rex, The Stooges, MC5, King Gizzard, The Oh Sees en dies meer. Compleet geschifte band.’

EXit: De 69-jarige Oekraïense componist Lubomyr Melnyk geldt, als grondlegger van de ‘continuous music’, als één van de grote innovatoren in de hedendaagse klassieke scene. Hij was al eerder te gast bij jullie en nu speelt hij op vrijdag 23 november opnieuw een exclusief concert. Welke indruk heeft hij met zijn vorige optreden nagelaten bij jullie? 

Felix: ‘Melnyk is nog steeds een van de meest spectaculaire pianisten om aan het werk te zien, zelfs op zijn gezegende leeftijd. Lange tijd werd er in de klassieke wereld op hem neergekeken, maar sinds pianisten als Nils Frahm en Olafur Arnalds hem openlijk als invloed noemen, kan hij weer toeren en heeft hij eindelijk de aandacht die hij verdient. Zijn ‘continuous music’ is een vingervlugge manier van spelen waarbij de noten in elkaar overlopen en harmonische boven en -ondertonen creëren. Fait divers: Melnyk beweert dat hij door zijn speelstijl de snelste pianist ter wereld is, en 19 noten per seconde kan spelen. Per hand. Waar of niet, zijn muziek is echt wondermooi en het uitverkochte concert tijdens More Music! was zo intens dat we hem graag opnieuw uitnodigden.’

EXit: Welk vlees hebben we in de kuip met de groepen Beak> (Engeland) en Spill Gold (Nederland) op zaterdag 1 december in de MaZ?

Felix: ‘Beak> is de experimentele rockband met onder andere Geoff Barrow, de mastermind van Portishead, in de rangen. Hun derde album ‘>>>’ kwam uit in september en is opnieuw een heerlijk trippy plaat. De band werkt volgens een zeer streng opnameproces en maakt muziek die fans van acts als Can! en Neu, of recenter Battles, Holy Fuck, Moon Duo en Suuns zeker zullen smaken. Denk: dansbare ritmes, psychedelische synths en een flinke dosis weirdness.’

EXit: Op vrijdag 14 december wijken we graag uit naar De Werf voor de concerten van AAN/EOP en Beraadgeslagen. Dat wordt een avond vol verrassende muziek? 

Felix: ‘Ja, tenzij je thuis bent in de wereld van de ‘veranda-jazz stoepdisco’, ‘lint-jazz’, ‘synthbebouwing’, en het ‘headbehangen’. Dat is alvast hoe Beraadgeslagen, ofte Lander Ghyselinck (Stuff) en Fulco Ottervanger (De Beren Gieren, Stadt), hun muziek omschrijven. Wij vonden tot nog toe geen betere beschrijving van hun compleet van de pot gerukte mix van jazz en electronica. Het vreemdste is eigenlijk dat het gewoon fantastisch goed werkt. Wie er bij was toen ze op Pukkelop een feestje bouwden deze zomer zal dat beamen. Ook in De Werf spelen Lander en Fulco met drums en toetsen gewoon midden in het publiek, want een podium is zo 2017.’

EXit: Tot slot wordt het ook uitkijken naar Portland, winnaars van De Nieuwe Lichting 2018 op Studio Brussel en finalisten van Humo’s Rock Rally 2016, op zaterdag 15 december in Villa Bota. Dat concert was al meteen uitverkocht? 

Felix: ‘Ze hebben met ‘Pouring Rain’ dan ook een keigoeie single onder de arm de dus de ticketverkoop ging zoals verwacht heel snel. Op Leffingeleuren deze zomer bewezen ze alvast geen one-hit-wonders te zijn. De mensen die een ticketje hebben kunnen bemachtigen, kunnen zich gelukkig prijzen. Kleine kans dat je ze nog op zo’n klein podium te zien zal krijgen.’ (ADC)

 www.cactusmusic.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: