Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Driedaags festival Jazz Brugge verkent grenzen van jazzmuziek

Colin Stetson (foto Peter Gannushkin)

In het meest prestigieuze en waardevolle gebouw uit de nalatenschap van Brugge 2002 – zowel qua architectuur als qua culturele invulling – met name in het Concertgebouw – kunt u van vrijdag 16 tot en met zondag 18 november terecht voor de achtste editie van Jazz Brugge, een driedaags festival dat onder de titel Crossing Cultures de grenzen van de jazzmuziek verkent, of misschien wel: van muziek in zijn ruimste betekenis. Op vrijdag 16 november om 18 uur wordt het festival in de inkomhal feestelijk op gang getrapt door het Mâäk Quintet. De organisatie van het festival ligt in handen van kunstencentrum KAAP en Concertgebouw Brugge

 

Het Jazz Brugge festival kende in 2002 een explosieve start in het jaar waarin Brugge culturele hoofdstad van Europa werd, en was één van de absolute blikvangers in de jaarprogrammatie. Het evenement werd in augustus van dat jaar opgezet als vierdaags festival dat zou alterneren met Jazz Middelheim, toen eveneens nog een tweejaarlijks festival.

In 2004 verhuisde het festival naar de maand mei en werd er een museumluik aan toegevoegd, met middagconcerten in een zaal van het Groeningemuseum.

Vanaf de editie 2006 vond het festival plaats op zijn definitieve bestemming in de maand oktober, telkens een middagconcert in Groeninge, een vooravondconcert in de Kamermuziekzaal van het Concertgebouw, waarna de avondprogrammatie voortgezet werd in de grote concertzaal.

Voor de edities 2008 tot en met 2014 werd de affiche verder uitgebreid met middagconcerten, masterclasses… De middagconcerten verhuisden in 2010 naar de zolderverdieping van Oud Sint-Jan. Bij al deze festivaledities werd uitdrukkelijk en consequent gekozen voor de kaart van de Europese jazz.

Jazz op wereldniveau

Na het schrikkeljaar 2016 staat Jazz Brugge er vandaag opnieuw in vol ornaat voor een drietal goed gevulde concertdagen in het Concertgebouw. Verdeeld over drie locaties (Kamermuziekzaal – Concertzaal – Studio 1) krijgt u er concerten te zien die een representatieve staalkaart bieden van jazz op wereldniveau. Het concept van (enkel) Europese jazz wordt losgelaten en onder de noemer ‘Crossing Cultures’ trekken programmatoren Pieter Koten, Benny Claeysier (beiden KAAP) en Jeroen Van Acker (Concertgebouw) de wijde wereld in om u te laten proeven van exotische klanken, verrassende combinaties, stevige grooves, verstilde soundscapes, hemelse stemgeluiden, vleugjes elektronica.

W.E.R.F.label

De eerste festivalavond is volledig gewijd aan artiesten die werk uitbrachten op het Brugse W.E.R.F. label, en draagt dan ook de toepasselijke naam W.E.R.F. Labelnight. Aanleiding is de viering van de 25e verjaardag van het platenlabel, dat in 1993 ontstond en een eerste release kende met ‘Sketches of Belgium’ (W.E.R.F. 001), waarbij Bruggeling Kris Defoort (piano/compositie) de leiding nam in een bezetting die de naam K.D.’s Basement Party kreeg.

Op zaterdag 17 november om 11 uur komt Elina Duni de Kamermuziekzaal onderdompelen in melancholie met haar nieuwe ECM-album ‘Partir’. Het avondprogramma vat aan om 19 uur en biedt een viertal concerten verdeeld over Kamermuziekzaal en Concertzaal. Jamie Branch komt uit de Chicago-scène en sluit deze festivalavond af met de voorstelling van haar debuut-cd ‘Fly or Die’. Een volgens de programmatoren niet te missen mix van avant-garde, grooves en kamermuziek door een artieste met een grote présence.

Zondag is er in de ochtend een familievoorstelling van Hans Beckers met Teun Verbruggen (10 uur en 11.30 uur), waarna deze laatste festivaldag vanaf 14 uur voortgezet wordt met een vijftal concerten. Het Jakob Bro trio, met de fantastische drummer Joey Baron in zijn rangen, komt zijn nieuwe cd ‘Bay of Rainbows’ (ECM Records) voorstellen. James Brandon Lewis op zijn beurt doet u naar adem happen met een broeierige mix van elementen uit jazz, hiphop, postbop, gospel, freefunk…

Om 18.30 uur sluit het festival af met een soloconcert van bassaxofonist Colin Stetson in de concertzaal. (RUDI VANMARCKE)

Een overzicht van het volledig festivalprogramma vindt u in de programmabrochure die bij dit EXit-nummer steekt.

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: