Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Fietsen door het najaarsprogramma van Cactus Muziekcentrum (deel 1)

Milo Meskens- Julie Romelaere

Na een succesvol muzikaal voorjaar en een schitterende hete zomer richt Cactus Muziekcentrum alweer volop zijn pijlen op een goedgevuld najaar. Wannes Belaen (productie) en Felix Van de Loock (programmatie Cactus Club/More Music!) geven graag duiding bij de binnen- en buitenlandse artiesten en groepen die straks in onze stede hun decibels zullen produceren.

  EXit: Met de Nederlandse punkband The Ex halen jullie een nog levende legende naar de MaZ. Ze bestaan al sinds 1979, maar nog steeds alive and kicking. Wat mogen we van hen verwachten op vrijdag 2 november?

Felix: ‘The Ex wordt vaak in één adem genoemd met hun generatiegenoten van Sonic Youth, waarmee ze nauwe banden onderhouden. Het is de meest eigenzinnige band van Nederland, die nog steeds een echte DIY/punk-mentaliteit hebben. Hun muziek is gebouwd op een basis van distorted gitaren, maar door de jaren heen is The Ex steeds vrijer geworden en hebben ze elementen van jazz en improvisatiemuziek in de mix gegooid. Het is een echte cultband, nooit doorgebroken naar het grote publiek, maar altijd op handen gedragen door andere muzikanten.’

EXit: Reggae voert op zaterdag 3 november de boventoon aan met Kenny Knots en Donovan Kingjay?

Wannes Belaen: ‘Klopt. Dub revolution is ondertussen aan zijn 21ste editie toe. We zijn trots dat we opnieuw twee grote namen uit de dubscene naar Brugge kunnen halen. Kenny Knots en Donovan Kingjay zijn twee top mc’s uit het Verenigd Koninkrijk en beiden hebben er al een indrukwekkende carrière op zitten. Zij zorgen op 3 november voor de nodige lyrical fyah!’

 EXit: Niet alleen Jamaica is op die avond prominent vertegenwoordigd, dichter bij huis kunnen we ons ook opwarmen aan de beats van Black Pearl Soundsystem en Forward Fever?

Wannes: ‘Onze vaste partner Forward Fever is er uiteraard ook weer bij. En dan hebben we inderdaad nog Black Pearl samen met Missing Link. Zij knallen opnieuw dub, deep roots, rockers en stepper dubs uit de zelfgebouwde Back Pearl Soundsystem.’

 EXit: De wonderboy van de Belgische muziekscene Jasper Maekelberg speelt met zijn band Faces On TV op zaterdag 10 november in de MaZ. Waarom wordt dit een niet te missen concert?

Felix: ‘Vroeger kenden we Jasper Maekelberg altijd als ‘de producer van xxx’, hij bepaalde mee het geluid van bands als Bazart, Warhola, Tsar B en Hypochristmutreefuzz. Daarnaast speelde hij ook mee in Warhaus. Maar vorig jaar bracht hij eindelijk zijn solodebuut uit op Unday en dat is echt een heel sexy plaat geworden. Zijn singles doen het goed op de radio, maar bovenal is Faces On TV een bezwerende liveband, met hun zwoele sound een ideale opwarmer voor een avondje uit.’

EXit: Wat ligt er op het bord van onze zuiderburen van Pale Grey, die het voorprogramma van Faces On TV spelen?

Felix: ‘Pale Waves is aan onze kant van de taalgrens nog onbekend en onbemind, maar breekt op dit moment wel overal potten met hun eclectische mix van indierock, electronica en hiphop. Ze tekenden paraat op alle grote showcasefestivals van het afgelopen jaar. Te ontdekken!’

 EXit: Wie graag de muziek van Ryan Adams, Ben Howard of Damien Rice hoort, zal zijn gading vinden in het optreden van Milo Meskens op vrijdag 16 november in de Biekorf?

Felix: ‘Sinds zijn overwinning bij de Nieuwe Lichting van StuBru rijgt Milo Meskens de radiohits letterlijk aan elkaar. Zijn recept, fijne folkpop die goed in het oor ligt, brengt hij nu ook naar de podia met een full-band. Wie één van zijn vele festivaloptredens en radioshowcases bijwoonde, weet dat Milo het live ook helemaal waarmaakt. Bovendien loopt er een wedstrijd waarmee hij een lokaal talent als zijn voorprogramma uitnodigt. Spannend wie dat gaat worden.’

____ww.cactusmusic.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: