Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Sofie Leyts debuteert met ‘Vitus’

 

Foto Stijn Vos

 

Ja, er worden nog kwaliteitsvolle (jeugd)boeken geschreven én gelezen in deze lichtjes absurde smartphone-tijden. Met de slogan ‘in een hoekje met een boekje’ is dan ook niks mis, en dat geldt zeker voor het debuut van de Brugse jeugdauteur Sofie Leyts. Haar eerste boek ‘Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter’ is dan ook aanbevolen herfstliteratuur. Enthousiaste lezers spreken van ‘een grappig, mooi, leerrijk en ontroerend boek’.

 EXit: Wie is Sofie Leyts?

Sofie Leyts: ‘Ik ben een geboren en getogen Bruggelinge, afgestudeerd als Germanist en moeder van vier kinderen. Ik begon mijn werkende leven als wetenschappelijk medewerker voor “Brugge 2002” en ging daarna een aantal jaar aan de slag als educatief medewerker voor de Openbare Bibliotheek Brugge. Vervolgens werd ik bibliothecaris van de juridische bibliotheek aan de Kazernevest.’

‘Hoewel ik op mijn laatste job goed omringd werd door sympathieke klanten, was de inhoudelijke kant bijzonder eentonig (wetboeken zijn nu eenmaal een stuk minder spannend dan een stevige thriller!). Als tegengewicht begon ik te schrijven, ’s avonds, na de drukte van werk en gezin. Mijn schrijfwerk vorderde langzaam. Toen ik een stuk over de helft was, kreeg ik de smaak zo hard te pakken dat ik besloot het erop te wagen. Ik diende mijn ontslag in en begon voltijds te schrijven. Na enkele maanden was mijn boek af. Ik stuurde het op naar enkele uitgeverijen en Uitgeverij Van Halewyck reageerde als eerste. Daar was ik bijzonder blij mee, want zij waren mijn favoriet.’

EXit: Waar vond je het idee voor dit boek?

Leyts: ‘Ik had vooraf geen concreet plan, alleen een uitspraak van een van mijn kinderen: ‘Mama, wanneer is altijd begonnen?’ Dat zette me aan het denken over het begrip tijd, tijdreizen, knoeien met de tijd etc. Eens mijn twee hoofdpersonages hun karakter hadden gekregen (de superslimme en hyperrationele Vitus en zijn tegenpool Livia) kreeg het verhaal vanzelf vorm. Daarbij was de taal en de situatiehumor voor mij net zo belangrijk als de spanningsboog van het verhaal.’

EXit: Welke lezerspubliek heb je voor ogen?

Leyts: ‘Het boek is bedoeld voor een vrij groot publiek. Kinderen van een jaar of tien kunnen het lezen als een spannend avontuur. Oudere kinderen zullen meer tussen de regels lezen en meer diepgang aanvoelen. Ik kreeg ook al erg fijne reacties van 14- en 15-jarigen. Volwassenen vinden vooral de humor erg leuk.’

 EXit: Nog iets over de illustraties…

Leyts: ‘Oorspronkelijk was het niet de bedoeling om het boek te laten illustreren, tot mijn uitgever op een leuk idee kwam: het is een dagboek, geschreven door een twaalfjarige en dus zou het leuk zijn om kleine tekeningetjes in de rand te laten maken door een echte twaalfjarige. Zo werd mijn zoon Theo dus de illustrator!’

EXit: Nog even checken: dit is, voor alle zekerheid, toch jouw debuut?

Leyts: ‘Dit is inderdaad mijn debuut. Ik had niemand verteld dat ik hiermee bezig was, omdat ik ervan uitging dat het niet zou lukken. Ik liet gewoon weten dat ik een beetje uitgekeken was op mijn job en even een pauze nam (ik had mezelf maximum een jaar gegeven en zou daarna een nieuwe job zoeken). Dus toen ik nieuws kreeg van Van Halewyck ging ik echt door het dak. Ondertussen begon ik aan een volgend boek.’ (LF)

 

‘Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter’, Sofie Leyts, Uitgeverij Van Halewyck

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: