Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Wat alles verbindt, zijn verhalen’

foto Jasper Groen

 

Eind oktober en begin november is in Brugge en Knokke-Heist de kleutervoorstelling STIP te zien. De man achter het stuk is Philippe Verkinderen, opgegroeid in Knokke-Heist. Verkinderen heeft ondertussen heel wat op zijn artistieke palmares. Hij won met het gezelschap Ongericht Enthousiasme in 2011 de prestigieuze Nederlandse prijs Cameretten, werkte voor Ketnet, maakte kortfilms en startte zijn loopbaan iets meer dan tien jaar terug met enkele opvallende jeugdtheaterprojecten.

 EXit: STIP is één van je eerste eigen voorstellingen?
Philippe Verkinderen:
‘Ik schreef en regisseerde het stuk tien jaar terug en STIP toerde daarna lang met succes rond. Het was een aangename verrassing om te horen dat 4Hoog deze voorstelling opnieuw wilde opvissen. Dit keer nam Frans Van der Aa, artistiek leider van het gezelschap, de regie op. Hij stak STIP in een licht nieuw jasje, in die zin dat de hoofdrol dit keer niet voor een jongen, maar voor een meisje is. Verder is er weinig aan het concept veranderd.’

 EXit: STIP is tijdloos?
Verkinderen:
‘Heel zeker. Het is woordeloos en zeer visueel theater. Een meisje ontmoet op een dag een stip. Ze worden vrienden. De stip geeft allerlei dingen, zoals de zon, de maan, … tot op een moment dat ze niet meer krijgt wat ze wil en er ruzie ontstaat. STIP gaat over vriendschap, over geven en nemen, maar ook over ruzie maken en niet altijd krijgen wat je wilt. Het verhaal speelt zich af in een onbestemde ruimte en zit ergens tussen droom en werkelijkheid.’

EXit: Jullie spelen in op de fantasie van de kinderen?
Verkinderen:
‘Veel hangt inderdaad af van hun invulling. Ik heb bijna alle voorstellingen van de eerste speelreeks gezien en de reacties van de kinderen waren heel uiteenlopend. Ze hebben elk hun eigen interpretatie en zien er telkens heel andere dingen in. STIP is heel gebald, maar er zit tegelijk heel veel in. Dat is ook de sterkte van het stuk.’

EXit: Zijn er nog plannen met 4Hoog in de toekomst?
Verkinderen:
‘Ik heb voor het huis enkele jaren terug ook Zap, Zapper, Zapst gemaakt voor 6+. Een voorstelling waarin verschillende disciplines samenkwamen: dans, muziek, theater … Ik heb altijd heel graag met en voor kinderen en jongeren gewerkt. Op een bepaald moment werd ik gevraagd om kinderen te regisseren en heb een aantal jaren meegewerkt aan series voor Ketnet. Niettemin wilde ik ook graag andere dingen doen. Eigenlijk ben ik al een tijd niet meer met (jongeren)theater bezig.’

EXit: Waarom niet?
Verkinderen:
‘Ik pin me nergens op vast en kies voor het medium waarvoor ik een idee heb: theater, cabaret, film, tv of zelfs een boek. Dat is voor mijn ‘carrière’ misschien niet het meest interessant geweest, maar ik daag mezelf graag uit. Verhalen vertellen, dat is wat mijn werk verbindt. Hoe ik dat doe, kan dus variëren. Ik ben trouwens scenarist van opleiding en de laatste tijd keer ik meer en meer terug naar mijn oude liefde: schrijven. Op mijn tafel ligt nu een reeks kortverhalen die ik binnenkort met de buitenwereld wil delen. Je vindt het eerste verhaal op de site www.johanson.be.’

EXit: Je hebt ook filmplannen?
Verkinderen:
‘Ik ben ondertussen al twee jaar bezig met het scenario voor mijn eerste langspeelfilm. De eerste fase van een scenario is altijd een moeizaam proces. Ondertussen heb ik een producent gevonden die met me in zee wil gaan. De volgende stap is een regisseur strikken die mijn scenario in beeld kan brengen. Het duurt dus nog wel een tijdje voor de film ook effectief klaar zal zijn, wat niet uitzonderlijk is binnen de filmwereld.’ (SD)

 Info STIP, 4Hoog, 17 oktober, Biekorf Theaterzaal Brugge – 4 november, CC Scharpoord, Knokke-Heist – www.ccbrugge.be of www.cultuur.knokke-heist.be. De kortverhalen vind je op www.johanson.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: