Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Na 14 oktober 2018: cultuur in de weegschaal

 De verkiezingen van zondag 14 oktober worden straks iets meer dan ‘a day in the life’. Er staat immers voor heel velen heel veel op het spel. De voorspellingen over mogelijke coalities en/of voorakkoorden zijn dan ook weinig meer dan wishful thinking. Voor een keer beslist alleen de kiezer. Wij richten onze belangstelling vooral naar de invulling van het beleidsdomein cultuur. Daarom onderstaande vier vragen aan vijf lijsttrekkers. Hoe mooi kunnen beloften zijn! (LF)

 1. Hoe evalueert u de inspanningen die Brugge de voorbije zes jaar heeft ontplooid op het gebied van cultuur en evenementen?

 2. Welke nieuwe accenten op cultureel gebied wil uw partij leggen bij een (eventuele) deelname in het nieuwe stadsbestuur?

 3. Wilt u, bij deelname, het beleid van de Triënnales voortzetten?

 4. Van welke programmapunten-cultuur wilt u desnoods een breekpunt maken?

             

              ***********************************

 Mercedes Van Volcem (Open VLD PLUS): ‘Van Triënnale naar Biënnale’

1. Er is een zekere culturele dynamiek ontstaan door de Triënnale. We juichen dat toe. De eerste versie werd niet zo geprezen, de tweede was een voltreffer. De Triënnale was positief voor inwoner en bezoeker. Ik zie het ook als een stadsvernieuwingsproject dat positief is voor de inwoner. Naast dit tijdelijk verhaal moeten we ook wel investeren in zaken die permanent zijn. De investering in een nieuw museum is echt nodig alsook grote tentoonstellingen. Ik ben ook grote fan van Airbag, Benenwerk en Klinkende Kroegen. Toch vind ik dat er een pleintjesplan en parkenplan moet komen. We moeten nagaan wat er waar kan en wanneer. De stad moet in balans blijven. We hebben een integraal plan over 15 beleidsdomeinen ‘stad in balans’.

Wat betreft tentoonstellingen met grote internationale allure zijn we er zelfs op achteruit gegaan. Dit laatste is te wijten aan het gebrek aan visie en daadkracht i.v.m. de nodige structurele investeringen in onze musea. Ook digitalisering bleef uit. Het Concertgebouw heeft zijn status als Vlaamse Kunstinstelling (dankzij Sven Gatz), maar fungeert te weinig als trekker voor culturele dynamiek in de stad.

 

2. Wij willen absoluut investeren in een volwaardig museumkwartier. Brugge heeft topstukken van wereldniveau in haar bezit, maar door een chronisch gebrek aan tentoonstellingsruimte zijn die vaak niet te bezichtigen. Open VLD PLUS heeft een duidelijke lange termijn visie op de ontwikkeling van een museumsite: uitbouw van de infrastructuur (sinds 1830 geen investering meer gebeurd), samenwerking tussen de bestaande museale entiteiten, museale plek voor kinderen met ruimte voor creatie, artisanale zone, hippe museumshop, spin-offs die ontstaan door de investeringen die ontstaan door de exposities, een toffe museumbar of-restaurant, open ruimte voor bezoekers … Brugge moet een permanente culturele hoofdstad van Europa zijn. We willen ook een netwerk van onze Brugse kunstenaars en galerieën stimuleren. Ik hou van bottum up.

 3. Wij willen zelfs nog verder gaan en van de Triënnale naar een Biënnale gaan. Wij pleiten ook voor een tweejaarlijks grote tentoonstelling met internationale allure, afgewisseld door een explosief evenement met hedendaagse kunst en architectuur.

 4. Wij hebben geen breekpunten. We willen wel dat een deel van het toekomstfonds gaat naar mensen en niet alleen naar stenen. Iedereen in onze stad moet zijn talent kunnen ontwikkelen. We willen investeren in mensen hun toekomst. We zijn ook voorstander van rolmodellen. We moeten kinderen laten dromen en laten geloven dat hun een mooie toekomst wacht waar ze ook geboren worden. Het Toekomstatelier vind ik fantastisch en wil ik graag in Brugge implementeren.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: