Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Vier jazzconcerten uitgelicht

Op het vernieuwde ‘Jazz Brugge’-festival is het nog een maandje wachten. Deze driedaagse staat geprogrammeerd van vrijdag 16 tot en met zondag 18 november in het Concertgebouw. Alle energie van KAAP gaat in oktober naar het stroomlijnen van dit festival, wellicht één van de redenen waarom er in De Werf in de maand oktober geen jazzconcerten gepland staan. Maar daarom hoeft u in oktober nog niet op uw jazzhonger te blijven.

Parazzar

Parazzar (Torhoutse Steenweg 10, Sint-Andries) organiseert op zondag 21 oktober een concert van het trio Joe McPhee (trompet/altsax), John Edwards (contrabas) en Klaus Kugel (drums). Niet zomaar een concert, het gaat om de album release van een cd met de toepasselijke naam ‘Journey to Parazzar’. Met deze naam zou je verwachten dat het om een lokale opname gaat. Niets is minder waar: de cd werd zowat een jaar geleden – op 24 september 2017 – opgenomen tijdens een live concert in het Metallurgov House of Culture in Zaporozhye, Oekraïne, en werd in juni jongstleden uitgebracht op het Poolse Not Two Records-label. Verwacht u aan lang uitgesponnen free-jazz stukken vol volatiele improvisaties.

Eveneens in Parazzar, maar van een heel andere orde wellicht, wordt op zondag 28 oktober het Frame Trio verwacht. Het trio bestaat uit Luis Vicente (trompet), Marcelo dos Reis (gitaar), en Nils Vermeulen (contrabas). Dit concert krijgt meer contemplatieve accenten als we mogen voortgaan op beluistering van het recentste werk van dit trio, met name van het op 8 september jongstleden uitgebrachte Luminària. Minimalistische 21-eeuwse kamermuziek, maar dan in gedeconstrueerde en opnieuw opgezette geïmproviseerde vorm.

Wie deze Parazzar-concerten wil bijwonen, kan de avond zelf maar beter op tijd toekomen: om 20 uur worden de gordijnen dichtgeschoven, gaat de deur stevig op slot, gaat de tapkraan (eventjes) af, en hult Parazzar zich in een cocon van gelijkgestemden. Een unieke sfeer die tot ver buiten Brugge nergens te vinden is en die een kernpubliek vaak in opperste vervoering brengt.

27Bflat

Een andere vaste waarde als het op live jazz aankomt is 27Bflat in de Katelijnestraat… voorlopig nog in de Katelijnestraat, want in de loop van november verhuist de uitbating naar een nieuwe stek in de Sint-Jakobsstraat.

Op de flyer van 27Bflat staat vrijdag 12 oktober de Franse componist Pierre Marcus met zijn Quartet geprogrammeerd. Marcus heeft echter zijn volledige tournee geannuleerd. Dit concert wordt vervangen door het Wim Ramon Trio dat als gastmuzikant onze uitgeweken Bruggeling Bart Defoort met zich meebrengt.

Op vrijdag 26 oktober is het de beurt aan het Maxime Moyaerts Trio. Samen met Amando Luongo (drums) en Alex Gilson (contrabas) brengt Maxime Moyaerts (piano) er een avondje onder de titel Tribute to Oscar Peterson, een omschrijving die voor zichzelf zou moeten spreken. (RVM)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: