Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Herdenkingsconcert Jacques Brel op 11 oktober in Bistro Zwart Huis

Foto Paul Willaert

 

Op 9 oktober 1978 overleed Jacques Brel, een van ’s werelds grootste chansonniers en eigenaar van een pak wereldnummers. Exact veertig jaar en twee dagen later na deze tragische dag vindt er een mooi herdenkings- en benefietconcert plaats in Bistro Zwart Huis (Kuiperstraat 23). Parisien Arnaud Askoy kruipt op donderdag 11 oktober in de huid van Brel. Hij heeft niet alleen de looks van Jacques mee, hij brengt zijn meesterlijke songs met (bijna) evenveel verve. Quand on n’a que l’amour…

 

De organisatie van dit uniek concert is in handen van de vzw Save Askoy II, niet toevallig de naam van het twintig meter lange zeilschip waarmee Jacques Brel en zijn toenmalig lief Maddly Bamy midden de jaren 70 naar de Markiezeneilanden voeren. Piet en Staf Wittevrongel uit Blankenberge richtten in 2004 deze vereniging op met als hoofddoel het wrak van Askoy II terug naar ons land te brengen en het in zijn volle glorie te (laten) herstellen. Het avontuur van de broers startte in 2004 toen ze de eigendomsrechten van het schip van de vorige eigenaar konden bemachtigen. ‘In 2007 zijn we naar Nieuw Zeeland gereisd om het wrak op te graven vanop Baylys Beach – een uitgestrekte strandoppervlakte van 90 km lang aan de Tasmaanse zee – waar het veertien jaar lang onder zand en water heeft gelegen. Na drie pogingen in drie dagen is het gelukt. Het schip was voor 80 procent intact gebleven, maar het had wel een verwrongen en verroeste romp. De masten, het dek, de verstaging, de motor, het interieur en de dekuitrusting waren verdwenen. In mei 2008 konden we het schip België binnenbrengen’, vertelt Piet Wittevrongel. ‘Het was de bedoeling dat de Maritieme Site Oostende het schip in zijn oorspronkelijke toestand zou restaureren, maar de Maritieme Site moest alle activiteiten stopzetten. Daarom werd op 8 april 2010 de Askoy II naar de Nieuwe Scheldewerven in Rupelmonde overgebracht. Daar werd volop gewerkt aan de restauratie van de romp van het schip. Er werd een nieuw dek toegevoegd. In het schip werd een stuk staal ingewerkt van de WTC-torens. Op de werf Van Damme in Zeebrugge werden ondertussen naar de originele plannen houten masten vervaardigd. In 2014 hebben we het schip naar Zeebrugge overgebracht om het verder af te werken. We hebben een loods van de MBZ ter beschikking gekregen om ons fantastisch project tot een goed einde te brengen. We hebben letterlijk en figuurlijk nog veel werk voor de boeg, maar gelukkig krijgen we veel steun en hulp van firma’s uit Brugge en Zeebrugge.’

 Aan de Coupure

De Askoy II is een schip (bouwjaar 1960) met een indrukwekkende geschiedenis en behoorde ooit toe aan twee bekende Belgen. De eerste was burgerlijk ingenieur bouwkunde Hugo Van Kuyck, leerling van Victor Horta, die als architect imposante en geschiedeniswaardige gebouwen heeft getekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Van Kuyck meegeholpen met het ontwerpen van de landingsplaatsen in Normandië. Jacques Brel kocht het schip van hem over en trok er dus mee naar de Markiezeneilanden. De ultieme droom van de Wittevrongels is om met het schip, eenmaal volledig klaar, terug naar de Markiezeneilanden te varen. Net zoals Brel deed. Maar eerst zal iedereen binnen afzienbare tijd het maritiem erfgoed kunnen bezoeken. ‘De thuishaven van de Askoy II is Zeebrugge, maar het is de bedoeling om het schip in de wintermaanden aan de Coupure te leggen, dicht bij het standbeeld van Brels Marieke’, zegt Piet.

 Zeilmakers

Vanwaar die fascinatie voor de boot van Brel? Piet: ‘We zijn een familie van zeilmakers. Mijn vader heeft indertijd de zeilen gemaakt voor de boot van Brel. Hij is een aantal keren bij ons thuis geweest en er is een vriendschapsband ontstaan. Mijn vader vroeg indertijd aan hem waarom hij bij ons terechtkwam. Brel zei: ‘Omdat iedereen het afgeraden had om naar jullie te komen’. Mijn vader kon goed met hem omgaan. Ik heb ook lange gesprekken met hem gevoerd. Brel was mijn geestelijke vader voor de Franstalige muziek, net zoals Bob Dylan dat was voor de Engelstalige en Boudewijn De Groot voor de Nederlandstalige muziek. Het is voor ons een groot genoegen dat we het erfgoed van Brel kunnen bewaren. De opbrengst van het concert van Arnaud Askoy op 11 oktober zullen we gebruiken om de boot verder af te werken.’ (ADC)

 Info en tickets: Dominique Govaere, tel. 0476/095 382

 

www.askoyII.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: