Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Italiaanse topauteur Francesca Melandri te gast

Francesca Melandri (foto Michela Gobbi

 

 

Auteur Francesca Melandri mag dan al tot de Europese top behoren, in deze lage landen is ze nog (te) weinig bekend. Daar komt nu wellicht verandering in, want ze tourt nu doorheen Europa met haar nieuwste boek, De lange weg naar Rome, dat enkele pijnlijke en onthutsende bladzijden uit Italiës racistische en verzwegen verleden onthult.

 

Kunstencentrum KAAP brengt haar naar Brugge en confronteert haar met twee andere kleppers: de Iraanse Nederlander Kader Abdolah en de Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun, hier vorig jaar te gast tijdens het literaire festival Bru-Taal.. Het thema: de migratie. Tijdens Unsettled (een miniproject over ontheemding, zie bladzijde 7) schenken kunstenaars aandacht aan kleine en grote verhalen die achter elke tocht schuilen. Het gesprek tussen deze auteurs wordt in vakkundige banen geleid door de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska. Deze confrontatie vindt plaats op zaterdagavond 6 oktober in de (prachtige) kapel van de Psychiatrische kliniek Onze-Lieve-Vrouw in Sint-Michiels.

De Reyghere

Melandri is hier te gast van 28 september tot 8 oktober. Ze resideert dan boven boekhandel De Reyghere (Markt) waar ze een verhaal zal schrijven over Brugge dat in een later stadium verschijnt.

Melandri’s jongste boek, De lange weg naar Rome, kreeg een uitstekende ontvangst en een aantal viersterren-recensies. Het boek is het derde deel van een trilogie dat zich ook afzonderlijk laat lezen. Haar debuut, Eva Slaapt, ging over de vrijheidsstrijd in Zuid-Tirol, Hoger dan de zee over de rol van de Rode Brigades (LF. een linkse terreurgroep) en in De lange weg naar Rome worden de misdaden uit het koloniale verleden aangepakt. Je leest het boek op de eerste plaats om de razend interessante inhoud. (LF)

Dichtbij en veraf, zaterdag 6 oktober (20 uur) in Kapel PZ Onzelievevrouw, Koning Albertlaan 1, Brugge. Tickets: 11 euro, duur 150 minuten, Engels gesproken

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: