Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Un|settled in public space in de Brugse stationsomgeving

Foto Cato Lein

 

 

Wandel van 4 tot en met 7 oktober zeker even in de richting van het Brugse station voor het project Un|settled in public space. KAAP speelt daarmee in op de brandend actuele migratieproblematiek. Nog nooit leken zo veel mensen weg van huis te zijn, uit noodzaak of uit vrije wil. KAAP neemt je mee langsheen een kleurrijk pad van theatrale interventies, beeldende installaties, performances en verrassende acties. Tientallen kunstenaars, acteurs, schrijvers, performers … tekenen present.

De plaats van gebeuren is niet toevallig gekozen. Het station is de plek waar dagelijks duizenden mensen elkaars pad kruisen en waar iedereen die onderweg is zijn sporen nalaat. Net op die plek waar constant beweging is, wil KAAP dat je even stilstaat bij hoe het voelt om je stabiliteit te verliezen en om je niet thuis te voelen.

Elke dag zijn er opvallende performances en parcours. Kunstenaars op het appel zijn onder meer: Kyoko Scholiers, Benjamin Vandewalle, Filip Berte, Maarten De Vrieze, Sien Vanmaele, Peter Aers en Christian Bakalov.

Kyoko Scholiers is actrice en theatermaakster, speelde onder meer bij Toneelhuis, De Roovers en Theater Antigone. De laatste jaren werkt ze aan haar eigen, opvallende projecten. Voor de installatie Misconnected liet ze een jaar lang een zelfgebouwd telefoonhokje rondreizen. Iedereen kon daarin zijn of haar verhaal doen: gevangenen, vluchtelingen, kluizenaars, prostituees … Je hoort ze in een eigenzinnige geluidsmontage in één van de vier telefoonhokjes.

Benjamin Vandewalle is een trouwe gast bij KAAP. Tijdens de afgelopen edities van het zomerse Dansand in Oostende was hij te gast met Inter-view, Birdwatching 4×4, Walking The Line en Peri-sphere. Vandewalle creëert in de openbare ruimte werk vanuit een groot maatschappelijk engagement. Met een groot stuk krijt gaat hij straks het stationsplein op. Hij volgt de routes van de vele voorbijgangers op het plein en komt tot een unieke, complexe compositie van lijnen.

De Mobile Cinema van Filip Berte is een zwarte doos op wieltjes waarin je een unieke kijk krijgt in het leven in het gesloten Centrum voor Illegalen in Brugge. Berte probeert op die manier het mechanisme van inclusie en exclusie van deze nieuwkomers in de maatschappij te doorgronden. In Witlof from Syria experimenteert de jonge theatermaakster Sien Vanmaele met het gegeven ‘foodperformance’. Ze verbindt daarin twee van haar passies: theater en koken en wil via die weg zichzelf en de wereld kritisch bevragen.
Literatuur
Literatuurliefhebbers komen aan hun trekken op zaterdag 6 oktober. In de kapel van het Psychiatrisch Ziekenhuis staat een bijzondere ontmoeting tussen drie schrijvers gepland. Niemand minder dan meesterverteller Kader Abdolah krijgt het woord. Hij wordt geflankeerd door de Italiaanse Francesca Melandri die met de bejubelde roman De Lange Weg naar Rome een intrigerend relaas schreef over kolonialisme en migratie van begin vorige eeuw tot nu. Dichter Ghayath Almadhoun was vorig jaar de publiekslieveling tijdens het literatuurfestival Brutaal en leest voor uit eigen werk. Hij werd geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Damascus en vluchtte in 2008 naar Stockholm.

Het kloppende hart van deze driedaagse is het meetingpoint Agora. Iedereen is er welkom. Op deze ontmoetingsplek nemen artiesten, experts en activisten de thema’s onder de loep. Er zijn debatten gepland, een talkshow en je maakt er op interactieve manier kennis met het postkaart-project van dichteres Carmien Michels. In het meetingpoint kan men ook genieten van een hapje en een drankje. (SD)

 

http://www.KAAP.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: