Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge wordt een maand lang bluestown

 

Oktober is weer bluesmaand in Brugge. Van 1 tot 22 oktober vinden er in de Stadsschouwburg en in een aantal cafés bluesgetinte concerten plaats. Het festival Nothin’ But The Blues vergeet ook dit jaar zijn lokale blueshelden niet, want de Brugse groep Hideaway mag in oktober zelfs tweemaal optreden. Frontman Ralph Bonte wijst ons een weg door het uitgebreide programma.

EXit: Tweemaal optreden op één festival: strekt dat tot eer? 

Ralph Bonte: ‘Het zal wel zijn! Ik zie het als een inhaalmanoeuvre, want het is de eerste keer dat we aantreden op Nothin’ But The Blues. Het heeft geen haar gescheeld of we stonden er drie keer op dit jaar! Maar toen heb ik zelf aan de kroegbaas gezegd dat de affiche nogal eentonig zou worden (lacht).’

EXit: Het zijn concerten op twee verschillende locaties (Daverlo en 27Bflat). Betekent dat tweemaal een verschillende set?  

Bonte: ‘Dat klopt, bij Jan in 27Bflat (wat een heerlijke kroeg is dit toch!) spelen we ons gebruikelijk repertoire. In Daverlo zijn we gevraagd op één van de Unplugged-avonden en we nemen dat nogal serieus. Heel wat van onze nummers hebben we in een ander jasje gestopt en de nadruk ligt echt op akoestisch. De transformatie van sommige nummers kun je vergelijken met wat Clapton met Layla deed op MTV. Voor de vaste fans zeker een aanrader, maar voor zij die ons nog niet kennen, ook een aangename verrassing.’

EXit: Kijk je uit naar het concert van JJ Thames & Soul Shot op 12 oktober in de Stadsschouwburg?

Bonte: ‘Absoluut! Ik heb haar ondertussen twee keer aan het werk gezien in de Banana Peel (Ruiselede). Onder begeleiding van Fabrice Bessouat, een Franse drummer uit het noorden die heel wat Amerikanen begeleidt op tournees in Europa. Wie graag een ‘Big Fat Mama’ aan het werk hoort, komt bij haar zeker aan zijn trekken. In 2014 en 2015 won ze heel wat awards in het bluesmilieu.’

EXit: Op 13 oktober treedt Studebaker John & The Hawks op in de Stadsschouwburg. Ze brachten platen uit bij het Brugse platenlabel Parsifal en ze waren hier een kwarteeuw geleden ook al te zien tijdens de Belgian Blues Night. Je kent ze goed?

Bonte: ‘In die periode kwamen we elkaar vaak tegen op diverse podia. John zelf is eerder een timide man naast het podium. Toen werkte hij nog als loodgieter, maar hij wou het echt maken in het wereldje. Zijn tweede gitarist Rick Kreger is mij beter bijgebleven. Die maakte ooit deel uit van de vaste begeleidingsband van Muddy Waters. John speelde harmonica mee op de titeltrack van onze tweede cd ‘Come Inside’. Wat heel bijzonder is aan zijn speelstijl – en dit is nu echt voer voor gitaristen – is dat hij zijn gitaar altijd in open E akkoord gestemd houdt. Of hij nu met slide of zonder slide speelt. Het voorprogramma die avond is van Ed & The Gators. Onze drummer van Hideaway Johan Guidée maakt bij hen ook het mooie weer achter de ketels. Zij verdedigden vorig jaar nog de nationale driekleur op de ‘European Blues Challenge’ in Noorwegen.’

EXit: De Britse zanger/gitarist soul-rock revelatie James Hunter staat op woensdag 17 oktober op de bühne van de Brugse Stadsschouwburg. Chris Isaak is grote fan. Jij ook?

Bonte: ‘Ik ken James Hunter al van in de tijd dat hij speelde onder de naam ‘Howlin’ Wilf & the Veejay’s’. In de late jaren tachtig zijn Jean-Marie en ik op Blues Peer eens serieus doorgezakt na zijn optreden. Ik heb nog een T-shirt van in die periode. De man ademt soul uit. Hij heeft een formidabele stem en beschikt over een podiumprésence waar ik alleen maar kan van dromen.’

EXit: Welke caféconcerten probeer je van NBB mee te pikken en waarom zou iedereen dat ook moeten doen? 

Bonte: ‘De opener Dirty 5 op maandag 1 oktober in Vino Vino is zeker een groep om rekening mee te houden. Jan Bruynooghe is zowel elektrisch als akoestisch een schitterend artiest. De band brengt een mix van niet zo voor de hand liggende nummers. Het zit allemaal wel in het bluesschuitje, maar het is daarom niet allemaal blues. Iets waar we bij Hideaway ook niet vies van zijn. Unable to label. Thomas van den Abeele op harp is ook zeer goed en niet genoeg erkend! Op donderdag 4 oktober zie ik dan mijn naam passeren bij Lemon Mc Gee. Speciaal op vraag van Yannick van Bistro Zwart Huis brengen we die avond een band met uitsluitend Brugse muzikanten. Wordt zeker een feestje!’

‘De dag erna staat dezelfde ritmesectie B’eat The Blues op het podium in De Kelk. Dit keer met Arne Demets op gitaar. Arne is het achtste wereldwonder op gitaar. Moet je zeker gaan zien. En hij blijft een aimabele gast.’

‘Op maandag 8 oktober moet je dan in Comptoir des Arts zijn voor de thuismatch van Long Tall Danny & His Blues Combo. Iedereen weet dat de Comptoir eigenlijk een verdoken bluessauna is; denken we maar aan de laatste editie van Klinkende Kroegen. Het zweet droop er letterlijk van de muren. Die maandag zal het niet anders zijn. K-Pax Bluesband ft Rudy De Marie ken ik niet en dus zal ik zeker eens komen kijken in het Molenhuis op donderdag 11 oktober. En dan ben ik blij dat ze in Charlie Rockets Moonrunner hebben kunnen strikken op maandag 22 oktober. Vier ouwe rotten in het vak die Western Swing brengen met invloeden uit de vroege blues en jazz.’

EXit: Over zweet gesproken: werk je met Hideaway nog aan nieuwe songs?

Bonte: ‘Minder dan vroeger, maar soms duikt de muze nog eens op en dan kruip ik in mijn pen. Het recentste eigen nummer is trouwens live al een ferme meezinger geworden: The Belly Button Boogie!’ (ADC)

 

____

 

http://www.ccbrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: