Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kookeet stoomt zich klaar voor achtste editie

Foto Stijn Vos (Pieter-Jan Rombaux en Peter Laloo (r.))

 

Als dé culinaire ontmoetingsplek voor fijnproevers maakt Kookeet zich klaar voor de achtste editie van eind september/begin oktober. Vorig jaar bezochten 100.000 bezoekers dit eetfestijn, dit jaar verwacht men een bevestiging van die cijfers. Onder de gilde van de grote koks telt Kookeet zeven Michelinsterren, twee nieuwkomers (Gastro Hubert en Bistro Rombaux) en gastchef Roger van Damme, bekend als de beste patissier ter wereld. De 29 Kookeet-chefs zijn er duidelijk klaar voor.

 

Twee koks: één routinier (Peter Laloo van Rock Fort) en één nieuwkomer (Pieter-Jan Rombaux van Bistro Rombaux), maar beiden kijken uit naar wat hun jaarlijkse culinaire match op verplaatsing wordt: Kookeet op het Stationsplein.

Peter Laloo van Rock Fort in de Langestraat startte 17 jaar terug met zijn gedurfd concept: een zaak waar je op je gemak kunt zitten en toch proeven van de betere producten. Alles heel gewoon: geen drie hapjes vooraf, geen zilver bestek, alles rock! Veel aanpassingen zijn er in die 17 jaar niet gebeurd: ‘De aanpassingen worden meestal voor u gedaan’, zegt Laloo. ‘We volgen dan ook geen trends, maar proberen telkens iets origineels te doen, iets anders. Het belangrijkste daarbij is de gastvrijheid. Je moet vooral zorgen dat de mensen terugkomen.’

Nieuwkomer Rombaux  (Moerkerkse Steenweg) timmert al drie jaar aan de weg, maar genoot al veel belangstelling: ‘Het begin was moeilijk, je moet je plaats en je volk zoeken, maar we hebben snel bekendheid verworven, ondanks de grote concurrentie. Je  moet je best doen om op te vallen. Het snelle succes wijt ik aan de mond-tot-mond-reclame, en mijn echtgenote Tineke (die de bediening doet) heeft daar een groot aandeel in. Daarnaast wonnen we vrij snel ‘De Gouden Vork’ en kregen mooie vermeldingen in de grote gidsen.’

 Peter Laloo van Rock Fort stond mee aan de wieg van Kookeet, toen nog op de Markt georganiseerd. Peter: ‘Het was van meet af aan iets om mee uit te pakken. Het mocht zeker naast soortgelijke initiatieven elders te lande te staan. Dit was meteen the best of, alleen bleek de Markt als locatie snel te klein en brandonveilig. ‘t Zand en nu het Stationsplein zijn allebei geschikt voor zo’n evenement.’

Of de investering in een deelname rendeert? Samen: ‘Zeker. Heel wat van onze klanten gaan inderdaad proeven bij collega’s, maar dat werkt ook omgekeerd. Zo leert het publiek deze zaken kennen. Bovendien krijgen we tijdens het jaar mensen over de vloer die je tijdens Kookeet leerden kennen. Dit is reclame die iets opbrengt.’

Hoeveel werk zo’n deelname met zich meebrengt? ‘Hangt er een beetje vanaf of je intussen de eigen zaak sluit tijdens die periode (Rock Fort niet, Rombaux wel). De voorbereiding is natuurlijk essentieel, maar het belangrijkste is dat je voldoende hapjes in voorraad hebt. Je kunt de tent niet voortijdig sluiten.’

Peter Laloo: ‘Voor elk van ons is Kookeet een ideale gelegenheid om te testen hoe ver je wil gaan. En het publiek? Zolang ze maar happy zijn en niet dronken.’ (LF)

 Kookeet, van 29 september tot 1 oktober op het Stationsplein (kant Sint-Michiels), telkens van 11 tot 21.30 uur. Toegang gratis.

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: