Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Bare is een emotioneel stuk dat naar de keel zal grijpen’

 

KotéKoer is een van de twee zeer succesvolle Brugse musicalverenigingen. Vorig seizoen stonden ze in de Stadsschouwburg met de musicalversie van de filmhit Legally Blonde. Dit keer kiezen ze voor Bare, een minder bekende titel die daarom niet minder emoties zal losmaken. Afspraak halfweg september 2018 in zaal Daverlo in Assebroek.

 EXit: Waar gaat het stuk over?

Sven Vanrietvelde: Bare volgt een groep laatstejaarsstudenten op een streng katholieke kostschool. Peter en Jason zijn verliefd op elkaar, maar Jason, een populaire atleet, worstelt met zijn gevoelens en zijn reputatie. Het stuk start op het moment dat Peter hun relatie wil bekendmaken, maar Jason daar toch niet klaar voor is. Wanneer dan ook de repetities voor het schooltoneel Romeo en Julia starten, stijgen de spanningen, nemen de twijfels toe en beginnen geheimen aan de oppervlakte te komen.’

 EXit: Waarom Bare?

Vanrietvelde: ‘Bij de stukkeuze gaan we eigenlijk vooral op ons gevoel af. Bare stond al een tijdje op ons verlanglijstje. De show ging in 2000 Los Angeles in première en haalt sindsdien staande ovaties over heel de wereld. Het verhaal is sterk en de thematiek is tijdloos. Het taboe rond holebi’s is lang niet meer zo groot als vroeger, maar jongeren zullen altijd worstelen met hun identiteit, met hun uiterlijk, relaties en de onzekerheid en twijfels daarrond. Het verhaal gaat ook over hoe de anderen daar mee omgaan, klasgenoten, ouders … Belangrijk bij de stukkeuze is bovendien dat de rechten vrij zijn. Dat is niet zo evident binnen musical.’

 EXit: Kiezen jullie bewust voor een meer bescheiden productie?

Vanrietvelde: ‘Er is geen vast stramien, maar we kunnen inderdaad niet elke keer voor een groots opgezet spektakel gaan. Musical is een intensieve bezigheid en we blijven natuurlijk liefhebbers. Het is anderzijds ook echt fijn om dit soort stukken te brengen. Met Bare kunnen we bewijzen dat musical meer kan zijn dan gewoon entertainment. Het artistieke team krijgt bovendien de kans om dieper in te gaan op details, op spel en emoties, op kostuums en decor, en dat vinden ze heel fijn.’

EXit: Geldt dat ook voor de acteurs/zangers?

Vanrietvelde: ‘Zeker. Onze jonge cast bestaat uit een vijfentwintigtal mensen, wat relatief klein is voor een musical. Hun betrokkenheid is veel groter. Naast de hoofdrolspelers hebben ook alle leden van het ensemble een mooie rol waarin ze veel van zichzelf kwijt kunnen. Alle personages hebben in opdracht van de regisseur hun eigen achtergrondverhaal opgebouwd. Ze hebben ook mee hun eigen kostuum gekozen.’

EXit: Mikken jullie op een jongerenpubliek?

Vanrietvelde: ‘Ze zullen zich ongetwijfeld aangesproken voelen en er zullen ongetwijfeld heel wat jongeren in het publiek zitten, maar we mikken niet per se op die doelgroep. Iedereen zal kunnen genieten van het stuk, ook de volwassenen. De thematiek wordt even goed vanuit het standpunt van de ouders belicht. We richten ons dus tot alle musicalliefhebbers.’

EXit: Jullie kiezen voor Daverlo?

Vanrietvelde: ‘We staan heel bewust in een kleinere zaal. Bare is een emotioneel stuk dat ongetwijfeld naar de keel zal grijpen. Om die emoties nog sterker te maken, wilden we heel dicht bij het publiek spelen. Een musical die het publiek van het eerste moment kan meeslepen en beroeren, er is niets mooier dan dat!’ (SD)

 14, 15, 21 en 22 september om 20 uur, 16 en 22 september om 15 uur, www.kote-koer.be, www.ticketwinkel.be

Een Reactie op “‘Bare is een emotioneel stuk dat naar de keel zal grijpen’

  1. Els 16/09/2018 om 08:46

    Een musical die inderdaad naar de keel grijpt. Fantastisch mooi gebracht ! Een echte aanrader !!!

    Like

%d bloggers liken dit: