Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

September Jazz sluit stilaan de zomer af

 

 

Op zaterdag 8 september (vanaf 19 uur) staat het jaarlijks evenement September Jazz hoog genoteerd op de uitgaanskalender. Op het binnenplein van de stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs De Ganzenveer in het Bilkske kun je terecht voor de 22ste editie van dit festival, met een drietal kwalitatieve jazzconcerten in een fin-de-saison sfeertje. Een muzikale avond die naar jaarlijkse gewoonte volledig wordt ingekleurd door programmator Willy Schuyten, en dit binnen de schoot van KAAP.  Zoals steeds is deze festivalavond volledig gratis.

Wie September Jazz al eerder bezocht kent het concept : één en al aandacht voor het podium voor wie zich op de muziek wil focussen, en daarnaast achteraan het terrein een terras- en bargedeelte waar Bruggelingen en wat verdwaalde najaarstoeristen zich in een gemoedelijke sfeer opmaken om stilaan afscheid te nemen van de zomer.

Het Sal La Rocca Quartet opent de avond met een groovy setje hedendaagse hard bop dat ongetwijfeld de meer doorwinterde jazzliefhebber zal aanspreken.  Dit kwartet gaat later in het najaar nog binnen het JazzLab-circuit op tournee in Vlaanderen, maar eerst komt Brugge aan de beurt.  Bezetting : Sal La Rocca (contrabas) – Pascal Mohy (piano) – Lieven Venken (drums)  – Jeroen Van Herzeele (saxofoon).

‘Noteer in deze groep de aanwezigheid van het in Vlaanderen veel te weinig gehoorde supertalent van de Waalse pianist Pascal Mohy en van de inventieve drummer Lieven Venken, al een tijd terug in België na verschillende jaren in New York te hebben gewoond’, zegt Willy Schuyten.

Henri Texier

Het is zonder twijfel te danken aan het jarenlang zorgvuldig opgebouwd adressenboekje en het uitgebreid jazznetwerk van Schuyten dat niemand minder dan de 73-jarige Henri Texier September Jazz aandoet met zijn Henri Texier Sand Quintet (Henri Texier (contrabas), Sébastien Texier (altsax, klarinet), Vincent Lê Quang (tenorsax & sopraan), François Corneloup (baritonsax), Gautier Garrigue (drums)).  Aanvang omstreeks 20.30 uur.

Texier stond al meermaals op het podium van de grote concertzaal in het Concertgebouw. Hij was er op de allereerste editie van Jazz Brugge (2002) met zijn ‘Azur Quintet’.  In 2004 bracht het trio Romano/Sclavis/Texier in een memorabel concert hun fabuleuze ‘Suite Africaine’ en in 2008 speelde hij het slotconcert van dit festival met zijn ‘Henri Texier Strada Quintet’. Op het festival van 2012 tenslotte maakte hij deel uit van het Aldo Romano 4tet. Voor wie Texier nog nooit aan het werk zag, biedt September Jazz een unieke herkansing.

Schuyten licht het concert van Texier nog even verder toe: ‘Het was Armand Meignan, directeur en programmator van het Europajazz Festival in Le Mans (FR) die Texier ertoe bewoog een project te realiseren rond zowel de 39ste verjaardag van het festival als rond Texiers oudere werk, dat voor de gelegenheid in een hedendaags jasje gestoken werd en een nieuwe bezieling kreeg. Begin 2018 werd de cd-opname Sand Woman gereleased.’

 Afsluiter 

Om 22.30 uur  sluiten Kleptomatics de festivalavond af. Drummer Yves Peeters deed de inspiratie voor deze brassband op tijdens een reis naar New Orleans in het jaar 2000. Hij laat zich omringen door een sextetje blazers (Rob Banken (altsaxofoon), Bruno Van der Haegen (tenorsaxofoon), Peter Delannoye (trombone), Berlinde Deman (tuba), Loïc Dumoulin (trompet), Thomas Mayade (trompet)).  Een afsluiter die ongetwijfeld De Ganzenveer in een broeierige sfeer zal onderdompelen.

Als je achteraan het terrein een lege plaats ontwaart aan de infostand van KAAP: die is van Rik Bevernage, wiens warme persoonlijkheid en fris keurende blik we sedert een paar maanden moeten missen. (RUDI VANMARCKE)

http://www.kaap.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: