Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Wegwijs in de wereld van de psychopaten

 

Aan de hand van 150 pertinente vragen schetst auteur Guido De Ville in zijn nieuw boek ‘De psychopaat gaat over lijken’ een beeld van hoe psychopaten te werk gaan en hoe je ze kunt ontmaskeren. Als chef van de afdeling Jeugd en Zeden en later als lesgever in ondervraagtechnieken aan verschillende politiescholen was De Ville meer dan eens getuige van het gedrag van psychopaten.

De Ville is met dit boek niet aan zijn proefstuk toe, want eerder verscheen van zijn hand de werken ‘Het grote leugenboek’ en ‘Leer liegen. Hij geeft ook lezingen over leugendetectie en het omgaan met de psychopaat.

‘Ze (m/v) zullen zich manifesteren als manipulators, oplichters, leugenaars, egoïsten die zich met hun charme en mooie praatjes in je leven binnen werken en daar een woestenij achterlaten’, zegt De Ville die geen psycholoog is, maar in zijn beroepsleven vaak met het gedrag van psychopaten te maken kreeg. ‘Het kan de seriemoordenaar zijn, maar ook de man die je niet bestaande immobiliën verkoopt, de narcist die de ene seksuele verovering aan de andere rijgt zonder gevoel, de echtgenoot die jarenlang zijn vrouw geestelijk terroriseert, de advocaat die zonder wroeging een procedurefout uitlokt om een verkrachter vrij te krijgen, de nachtclubportier die met plezier mensen in elkaar ramt of de manager die er genoegen in schept zijn personeel te pesten. Maar misschien is geen van hen een psychopaat en is het de nieuwe liefde van wie je niet eens weet dat hij/zij je manipuleert. Tot plots je bankrekening geplunderd is.’

In het boek stelt hij 150 vragen (onder meer ‘Zijn psychopaten te genezen?’ ‘Wat is het verschil tussen een gewone crimineel en een psychopaat?’ ‘Hebben psychopaten emoties?’) die hij op een eenvoudige manier probeert te beantwoorden. ‘Met mijn boek wil ik de lezer wegwijs maken in het begrip psychopathie en zijn werkelijke betekenis. Ik wil de lezer leren hoe je een mogelijke psychopaat kunt herkennen en hoe je er kunt tegen beschermen’, aldus De Ville.

http://www.zorrobooks.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: