Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Lissewege baadt in het licht

Foto Stijn Vos

 

‘Het dorp is de hoofdrolspeler’

 In het weekend van 17 en 18 augustus staat Lissewege al voor de twintigste keer in de schijnwerpers van het jaarlijkse Lichtfeest. Het recept is wijd en zijd bekend en blijft dan ook behouden: honderden kaarsjes voor de vensters, muziek, vuurinstallaties, lichtkunst en straattheater. Het programma speelt zich af langs een feeëriek decor en is doorlopend te zien tussen 21 uur en 23.30 uur. Alles gratis natuurlijk.

Lissewege Lichtfeest in het geesteskind van bezige bij Rudy Meyns, afkomstig uit Lissewege en vandaag aan de slag bij de VBRO en MENT-tv.

Rudy Meyns: ‘Dat is zo, dit was mijn initiatief dat ik in 1998 heb opgestart, zonder enige noemenswaardige steun van eender wie. De ondertoon was: lichtjes, sfeer, gezelligheid en een stukje lokale geschiedenis. De eerste jaren waren de evocaties het werk van de lokale toneelkring. Ik schreef een scenario en regisseerde het geheel. Ik zocht elk jaar een nieuwe thema. In de beginjaren stond ik er alleen voor. Heb mij toen kreupel gesleurd om de nodige belichting bijeen te brengen.’

‘In 2006 kwam Brugge Plus in beeld. Zij kregen de opdracht om het Lichtfeest te organiseren. Ik ben daarvoor gaan aankloppen bij toenmalig burgemeester Patrick Moenaert. Ik vertelde hem dat ik al die jaren al mijn vrije tijd en veel geld investeerde in het feest en dat ik niet begreep waarom de Stad Brugge zo afkerig was van het project. Hij heeft ons, ikzelf en stadsgids Mia Lingier, nadien ontvangen voor een positief gesprek. Het resultaat was aanvankelijk een meertalige brochure en het ter beschikking stellen van jobstudenten. Later kwam dan Brugge Plus erbij.’

‘De formule is grotendeels onveranderd gebleven, maar het geheel is grootser geworden. De publieke belangstelling is eveneens groot. We zetten daarom stevig in op het publiek dat aan de kust vertoeft. Weet je, de eerste keer daagden er meteen 5.000 bezoekers op. Nooit eerder gezien. De cafés zaten na één dag zonder bier. Voor deze editie zijn een aantal taferelen grondig vernieuwd. Het publiek wordt gevraagd om een aansteker mee te brengen. Wellicht brengen we dan het grootste vuurwerk van Lissewege. Het dorp is de hoofdrolspeler. Niet te missen!.’ (LF)

http://www.bruggeplus.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: